Verjetno se bomo tudi letos ravnali po starih običajih – pospravili in okrasili bomo stanovanje, spisali voščilnice, pripravili darila in kaj dobrega spekli. Trgovine so kljub krizi bogato založene in razkošno praznično okrašene, vendar utrip ni isti kot pred leti. Mnogi, ki so se zaradi krize znašli v težkem položaju, se sprašujejo, ali naj letos sploh krasijo stanovanja in kupujejo darila oziroma ali naj ta praznični direndaj enostavno ignorirajo, vendar pa je priprava na praznike tudi koristna, saj razbije depresivne in temačne decembrske dneve. Za okraševanje lahko porabimo stare okraske in tudi darila in voščilnice lahko izdelamo sami. Spomnimo se, da znamo narediti marsikaj lepega in koristnega. Letos bodo tudi jabolka, domače klobase in druge domače dobrote za marsikoga dragoceno darilo. Če ne bomo postavili božične smrečice, jo lahko nadomestimo kar z veliko božično zvezdo, ki je razmeroma poceni.

Kako bomo letos krasili smrečice

V času pričakovanja božiča naj bi poskrbeli za svojo duhovno poglobitev, pa tudi za zunanje simbole božiča. Najvidnejši zunanji simbol božica so jaslice Kristusovega rojstva in zelena smreka, ki okrašena prinese luč in toplino. Pod smrečico postavljamo darila, ki so za ta čas v navadi, ter seveda pošiljamo voščila in dobre želje prijateljem, znancem in poslovnim partnerjem.

Letošnji trendi pri okraševanju

Letos prevladuje pravljični pridih. Modni trendi v dekoracije vnašajo spremembe in v nasprotju z nekdanjim minimalizmom so letošnje okrasitve bolj pravljične. Prevladujeta bela in srebrna, ki jo kombiniramo z zlato, rdečo in nekoliko rožnato vijolično barvo. Obeski že lep čas niso samo okrogle gladke kroglice, temveč so različnih storžastih oblik, kvadratnih oblik, kapljic, mehurčkov ... Vračajo se tudi okraski, s katerimi so smrečice krasile že naše babice, predvsem ptički, gobice, in različne figure na ščipalkah. Vse to popestrijo še pentlje in snežni nanosi, ne smejo pa manjkati niti novoletne lučke, ki prinesejo svetlobo in okrašeni smrečici vdahnejo čarobnost. Tudi drugim dekoracijam lahko dodamo svetlobo in za to uporabimo različne led lučke.  Seveda pa ni nujno, da se ravnamo po modnih trendih. Nič ne bo narobe, če uporabimo naravno zeleno smrečico in jo okrasimo klasično, z rdečimi, srebrnimi, belimi ali vijoličastimi bunkicami. Celo obeske lahko izdelamo sami in okrasimo smrečico čisto po svoje. Edino pravilo, ki ga pri okraševanju doma ne gre spregledati, je, da mora biti novoletna dekoracija usklajena s stilom in opremo.

Božična smrečica ima svojo zgodbo

Poznate pravljico o tem, kako je smrečica postala božično drevesce? Pred mnogimi mnogimi leti je na Norveškem stal velik smrekov gozd, sredi tega gozda pa je rasla mlada smrečica, ki je imela dobrega prijatelja, majhnega sivega ptička. Imela pa je tudi sovražnika, zlobnega gozdnega možica, ki je imel svoj brlog ravno pod majhnim drevesom in mu je šla smrečica na živce. Nekega dne jo je posekal čisto pri koreninah. Smrečica je jokala, ker bo morala umreti, drobni ptiček pa je sklenil, da ji bo nekako pomagal.  Dvignil se je visoko pod nebo, kjer je Bog ravno obdaroval angelčke, saj se je to dogajalo v času božiča. Povedal mu je o žalostni zgodbi smrečice in bog se je z angelčki takoj odpravil na zemljo, kjer so našli objokano smrečico in jo začeli božati in tolažiti. Dali so ji vsa svoja darila. Prvi je obesil na smrečico zlato zvezdo, drugi ji je podaril jabolko, tretji je privezal sličico na vejo in pritrdil zvonček , na vrh smrečice pa se je usedel drobni ptiček. Tedaj je drevesce prenehalo ihteti. »Veste kaj,« je tedaj rekel dobri Bog angelom, »dajmo, podarimo lepo drevesce ljudem, ki gredo tamle ravnokar v cerkev.« Star kmet, ki je prišel poslednji, je videl čudovito drevesce in takoj ugotovil, da ga je poslalo nebo. Vzel je smrečico s seboj na svoj dom in jo v hiši postavil na mizo. Smrečica je postala najsrečnejše drevo na svetu, saj so jo ljudje vzljubili in jo odtlej krasijo vsako leto znova. Celo zlatega ptička vidimo na sveti večer na vrhu drevesca.