Detelja (Trifoliu)

Detelja je mehka na dotik, ima lepe cvetove ter hkrati ščiti in gnoji tla. Dobro se ujema z zeljnato zelenjavo, koruzo in bučnicami. Detelja ima sposobnost povrniti dušik v osiromašena tla, saj goji bakterije, ki vežejo dušik, v svojih koreninah. Prav tako tudi koristi mnogim drugim  rastlinam, saj stabilizira vlažnost okoli svojih korenin.

Detelja je dober vir hrane, toda na splošno je ljudje ne jemo, čeprav vsebuje veliko beljakovin. Blizu paradižnika, paprike ali jajčevcev je ni priporočljivo gojiti.

plevel_detelja.jpg

Japonski dresnik (Fallopia japonica)

Ta rastlina lahko hitro zavzame vrt, toda brez skrbi, maščujete se ji lahko tako, da jo preprosto čim večkrat jeste. Je enostavna za obiranje; preprosto odlomite nekaj novih poganjkov in zgornjih deset centimetrov večjih rastlin, ki jih lahko nato dušite ali pripravite na žaru kot šparglje. Uporabite jo lahko tudi podobno kot rabarbaro. Japonskega dresnika ne smemo namenoma saditi na vrtu, saj se preveč razraste, lahko pa ga naberete za večerjo, če opazite, da je samodejno pognal na vašem vrtu.

Kopriva (Urtica Dioica)

Koprive so hranljive, čudovito pognojijo vaš vrt ter imajo obilo zdravilnih lastnosti. So dobre spremljevalke brokolija, paradižnika, mete in janeža. Čeprav nas lahko listi opečejo, je večina rastline užitna po blanširanju, kuhanju na pari ali sušenju. Koprive so odličen vir vitaminov A,B in C ter mineralov, kot so kalcij, magnezij in cink. Že več let jih uporabljajo za zdravljenje artritisa in sezonskih alergij.

plevel_koprive.jpg

Trpotec (Plantaginaceae)

Ko odstranite žile iz trpotčevih listov, jih lahko jeste kuhane na pari ali sveže v solati. Trpotčevi liste že tisoče let uporabljajo za zdravljenje v obliki hrane ali obkladkov. Če jih zaužijemo, zmanjšujejo holesterol, preprečujejo zaprtost, drisko, sladkorno bolezen, hemoroide itd. Kot obkladki pa so učinkoviti pri pikih, ekcemih, luskavici, urezninah, dermatitisu, zobobolu ter krčnih žilah.

Regrat (Taraxacum)

Ta rastlina ponuja veliko več kot samo zabavo za otroke. Primerna je za rast v bližini žit in paradižnikov. Korenine regrata zrahljajo zbito zemljo in dovajajo hranila globoko iz notranjosti tal, s čimer regrat koristi rastlinam z manjšimi in plitvejšimi koreninami, ne da bi tekmoval z njimi. Mladi listi in cvetovi so lahko sestavni del okusne solate, medtem ko so starejši zeleni deli regrata primernejši za kuhanje na pari ali pečeni. Regrat vsebuje veliko železa, kalija, beta karotena ter vitamine A, C in D. Liste in korenine lahko uporabimo za čudovit čaj za razstrupljanje.

plevel_regrat.jpg

Mnogo vrst plevela je koristnih za vrt, vendar ne dopustite, da se popolnoma razrastejo po njem. Lep in zdrav vrt pomeni ohranjati ravnotežje med zaščito in nego tal ter upravljanjem rastlin, za katere skrbite. Pomembno je pleti vrt selektivno, potem ko je plevel že razrahljal in nahranil tla.