Če pa ve nekoliko več, potem lahko še tako slabo stvar dvigne nad vse drugo. Glede na to, da so danes obnovljivi viri (med njimi tudi toplotne črpalke) najbolj aktualni, je to področje kar nenadoma posejano s številnimi »strokovnjaki«, ki podajajo strokovne razlage in primerjave za vse mogoče. Tako je mogoče še najslabšo toplotno črpalko povzdigniti nad vse, saj vendar velja svoboda govora in pisanja. Če je to zapisano v okviru oglasa, potem sploh ni nobenega problema, saj ga naročnik seveda plača. Lahko pa plača seveda še »strokovni članek«, v njem združi vse prednosti drugih toplotnih črpalk in nekaj še doda ter najde nekaj »strokovnih« revij, ki bodo to z veseljem objavile. Kaj rado se jim tudi zgodi, da zraven sploh ne pripišejo, da gre za promocijski članek.

Zlorabe menjave standardov

Ko se standardi zamenjajo, postanejo zavajanja še očitnejša. Novi standardi za poenoteno prikazovanje učinkovitosti toplotnih črpalk (COP) poskušajo biti vedno bolj realni na način, da čim bolj dejansko prikazujejo načine uporabe toplotnih črpalk, tako zajemajo vse možne stroške, ki so povezani z njihovim delovanjem. To pa pomeni, da je učinkovitost iste toplotne črpalke po novejšem standardu nižja kot po starejši različici. Ko nov standard stopi v veljavo, bi morali seveda vsi ponudniki toplotnih črpalk navajati podatke po tem standardu. Česar pa seveda nekateri ne storijo in si s tem ustvarjajo lažno prednost pred tistimi, ki delajo po predpisih. Še vedno namreč navajajo podatke po starem standardu (po katerem so ti seveda višji), to sicer zapišejo nekje z majhnimi črkami spodaj v opombah, česar pa večina potrošnikov sploh ne vidi, ampak primerja le veliko izpisane številke za npr. učinkovitost (COP). Tak primer je nov standard EN 16147 za merjenje učinkovitosti sanitarnih toplotnih črpalk, po katerem je učinkovitost iste sanitarne toplotne črpalke tudi do 30 odstotkov nižja kot po starem standardu EN 255/3 .

Pozorni pri nakupu

Če je imela najboljša toplotna črpalka po standardu EN 255/3 faktor učinkovitosti pri pogojih COP pri A20/ W15-W45 = 4,3 (temperatura zraka 20 °C in segrevanje vode s 15 na 45°C) in COP pri A15/W15-W45 = 3,7 (temperatura zraka 15 °C in segrevanje vode s 15 na 45°C), je po novem standardu EN 16147 faktor učinkovitosti COP = 3,1 (cikel porabe XL, segrevanje vode z 10 na 55 °C, temperatura zraka 15 °C). To so ogromne razlike. Tako včasih prodajalcu uspe stranki predstaviti, da ji je nekdo prodal najmanj učinkovito toplotno črpalko za ceno najbolj učinkovite toplotne črpalke. In ker je lahko danes svoboda govora kateri koli uvoznik toplotnih črpalk, le-te predstavi navidezno v najboljši luči, čeprav imamo tudi domače odlične proizvajalce, ki izdelujejo toplotne črpalke, ki so po kakovosti in učinkovitosti v samem evropskem vrhu.

Slovenski proizvajalec odlične kvalitete

Tak primer so tudi toplotne črpalke vodilnega slovenskega proizvajalca Termo-tehnike, d.o.o. Na osnovi testiranj enega najbolj priznanih testnih centrov v okviru EHPA (European Heat Pump Association) – Inštituta WPZ iz Švice (Wärmmepumpen Test Zentrum) je njihov model TČ2 VZRT/E – 321 ECO NT v samem vrhu po učinkovitosti. V dveh točkah testa (večja količina mešane vode in manjše izgube v mirovanju) je najboljši, v eni točki (COP) pa je enak modelu vodilnega avstrijskega proizvajalca Ochsnerja, medtem ko je toplotna črpalka po starem standardu celo boljša. Rezultati so razvidni na www.wpz.ch. Toplotna črpalka ima po novem standardu (EN 16147) COP = 3,1 po starem standardu EN 255/3 pa 4,3/3,7. Izdelana je na osnovi 300-litrskega visokokakovostnega grelnika AE, iz katerega dobimo največjo količino 40 °C mešane vode – kar 411 litrov. Nadalje ima najmanjše izgube v mirovanju – samo 32 W. Toplotna črpalka je povsem na novo in zelo všečno oblikovana. Pokrov toplotne črpalke je izdelan iz materiala EPP, ki ga je mogoče enostavno reciklirati, hkrati pa izjemno duši zvok, zato je ta izvedba še posebno tiha. Kot edina ima tudi dvodelni pokrov, s čimer je omogočeno, da jo postavimo v še nižji prostor, saj pri vzdrževanju in servisu ne potrebujemo več višine za celoten dvig pokrova, ampak zgolj za namestitev zračnih kanalov.