Avtorica, Mihaela Pichler Radanov, zapiše veliko receptov in pove, kje lahko kupimo vse sestavine za izdelavo domače kozmetike. Potolaži nas tudi s tem, da vse lahko pripravimo v domači kuhinji s prav običajno kuhinjsko posodo. Ker bomo brez dobrega poznavanja lastnosti olj in njihovih učinkov na telo težko pripravili pravo milo ali kremo zase, na kratko opiše lastnosti posameznih olj, ki jih uporabi pri receptih. Čisto na koncu pa poda nekaj idej za darila. »Ko pogovor nanese na »babičino kozmetiko« in mila, pomislimo na to, kako so naše prababice in babice včasih kuhale živalske maščobe, jim dodajale pepel in – delale milo.

babicina_kozmetika_str_25.jpg

Skrivnosti redne nege kože od malega

Da, tudi jaz sem imela takšno babico Mišo, ki me je že od malega uvajala v skrivnosti redne nege kože. Katera olja bova dali v milo? Katero zelišče je najprimernejše za nego suhe in razpokane kože? Bi dodali še kakšno začimbo? Namesto vode pa lahko za pripravo tega mila uporabiva kar žajbljev čaj … in podobno. Kot je babica učila mene, tako so učili tudi njo in znanje se je prenašalo iz roda v rod. A jaz sem imela srečo, saj je moja babica svojo umetelnost zapisovala in mi zapustila recepte svojih »maž«, s katerimi je ohranjala mladostno lepoto, prožnost, mehkobo telesa, obraza in bleščeče lase tudi v starosti.

Uporabljam samo še svojo kozmetiko

Njeno beležnico z recepti imam še danes. Počasi sem preizkusila vse njene recepte, se učila, in ko sem se opogumila, sem začela ustvarjati tudi svoje mešanice olj za telo, kreme za obraz, kopalne soli, solne in začimbne pilinge in seveda mila. Z leti sem vse več svoje kozmetike izdelala sama. Zdaj uporabljam le še svojo. V trgovino s kozmetiko zaidem le zato, da pogledam, katera olja mešajo za določene namene, in tako dobim kakšno idejo za izdelavo svoje« zapiše avtorica, ki si danes ne more predstavljati, da ne bi mešala olj in začimb ter ustvarjala in preizkušala novih receptov. Vsako milo, vsaka kopalna sol, piling ali olje za telo, ki ga izdela, ji namreč nudi večkratno zadovoljstvo.