Ena izmed možnosti je ta, da človeški pepel vdelate v moderno umetniško sliko. Del pepela pokojnika lahko dodate tudi v ognjemet. Rakete so navadno individualno izdelane po naročilu, kar pomeni, da lahko izbirate med več različnimi videzi oziroma oblikami. Z ognjemetom se lahko na čudovit način poslovite od svojega bližnjega, saj simbolično ponazorite njegov odhod v nebesa. Tretja možnost vam omogoča, da pepel svojega bližnjega skupaj s cementom vlijete v poseben kalup v obliki školjke, ki ga nato skupaj s spominsko ploščico namestite na morski greben nekje ob vzhodni obali Združenih držav Amerike.

Alternativa na voljo v Sloveniji

Vsi ti načini pokopa oziroma slovesa so vsekakor dobrodošla alternativa tradicionalnemu pogrebu, ki je trenutno na voljo le v ZDA in Veliki Britaniji. Se pa tudi pri nas kar nekaj ljudi, predvsem mlajših, zanima za diamantni pogreb oziroma diamant iz pepela pokojnega. Podjetje Pogrebne storitve Babajić že nekaj časa v sodelovanju s podjetjem Algordanza (kar pomeni »spomin«) iz Švice omogoča diamantni pogreb. Gre za to, da iz pepela pokojnika, ki nastane med upepelitvijo, v laboratoriju v Švici izdelajo edinstven in pristen diamant, s pomočjo katerega nato spomin ne le postane oprijemljiv, temveč tudi večen. 

diamantnotranja.jpg

V praksi to pomeni, da svojci, ki se za tovrstno možnost odločijo, omenjeno podjetje pooblastijo, da pepel pokojnika odpelje v Švico, kjer pod posebnimi pogoji (visok tlak, visoka temperatura) več tednov počasi raste diamant ali celo več diamantov – iz pepela enega pokojnika lahko namreč izdelajo do štiri diamante. »Diamant nato, ko je njegova rast končana, predamo naročnikom storitve, ki ga lahko bodisi hranijo v za to namenjeni okrasni šatulji ali pa ga na primer vdelajo v nakit in kot čudovit spomin vedno nosijo ob sebi,« so nam povedali v podjetju Pogrebne storitve Babajić. Svojci izberejo velikost diamanta (karat) in obliko (osem različnih). Na barvo pa ne moremo vplivati, saj je ta odvisna od količine elementa bor. Čim več ga je, tem bolj diamant zasije v modrikasti barvi. Navsezadnje tudi pravimo, da je vsak diamant edinstven, tako kot je edinstven vsak posameznik.