Čiščenje belih ali športnih copatov

Veliko športne obutve je v osnovi bele, tako tiste, ki je namenjena vsakdanjemu nošenju, kot tiste za šport. Za belino pa ne potrebujete dragih kemičnih sredstev – dovolj je krpa, topla voda, tekoči detergent, stara zobna ščetka in zobna pasta z učinkom beljenja.

Najprej odstranite vezalke in jih namočite v toplo vodo z detergentom. Nato vzemite krpico (na primer odsluženo bombažno majico), jo namočite v vodo z detergentom, ožemite in pričnite brisati. Krpo vmes večkrat izperite in ponovno namočite.

Nadaljujte z zobno ščetko in pasto – dobro podrgnite vse bele dele čevlja s krožnimi gibi, ne pozabite niti na gumo okoli podplata. Nazadnje vzemite krpo, jo namočite v čisto vodo in z njo odstranite zobno pasto.

Vezalke vzemite iz vode z detergentom in jih sperite v koritu. Ko so vezalke in čevlji suhi, vezalke znova napeljite.

Usnjeni čevlji

Če je usnje gladko, potem je čiščenje zelo enostavno. Če imajo čevlji vezalke, jih najprej odstranite in namočite v vodi z detergentom.

Celotno površino čevlja skrtačite, da odstranite prah in umazanijo. V pol litra hladne vode stisnite nekaj kapljic nežnega mila z nevtralnim pH-jem in zmešajte. Krpico namočite, dobro ožemite, da je zgolj vlažna, ter z njo zbrišite čevelj. Krpo večkrat namočite ter sperite oziroma vsakič uporabite nov, še čist del krpe. Drugo krpo rahlo navlažite in odstranite ostanke mila, s tretjo pa čevelj zbrišite do suhega.

Čisto usnje zaščitite – uporabite lahko izdelek na osnovi čebeljega voska. Nato morate zgolj še sprati vezalke, jih posušiti in znova namestiti.

Čevlji iz semiša

Večina ljudi je mnenja, da je čiščenje semiša izjemno težavno in zoprno, pa to sploh ni res.Za začetek morajo biti čevlji popolnoma suhi. Zdrgnite jih s čisto brisačo ali krtačko za semiš, vendar naj poteka brisanje oziroma krtačenje zgolj v eno smer – tako boste odstranili umazanijo in hkrati pridvignili »dlačice«.

Naslednji pripomoček je nekoliko presenetljiv – potrebujete mehko belo radirko za svinčnik! Z njo potegnite preko pack na čevlju (znova zgolj v eno smer) in te bodo hitro odstranjene.

Če imate na semišu packe zaradi kapljic vode, najprej cel čevelj zmočite z vlažno krpo, nato pa vanj vstavite čevljarsko kopito ali ga natlačite s starim časopisnim papirjem, da bo obdržal obliko. Čevelj naj se počasu posuši v prostoru, kjer nanj ne bodo padali sončni žarki in nanj ne bo vplival noben vir toplote (torej ga nikar ne dajte na radiator, da bi se prej posušil!). Ko je čevelj suh, ga zbrišite z brisačo ali krtačo za semiš (znova samo v eno smer).

Čevlje iz semiša po čiščenju zaščitite s pršilom za semiš.

Platneni čevlji

Poleti je priljubljena platnena obutev s tankim gumijastim podplatom, ki je izjemno lahka in udobna.

Platnenim čevljem odstranite vezalke, če jih imajo, ter jih namočite v vodi z detergentom. Čevlje s podplati nekajkrat udarite skupaj, da tako s podplatov kot zgornjega dela odstranite čim več umazanije.

Vzemite krtačo za čevlje z mehkimi ščetinami in čevelj skrtačite v eno smer (tako kot pri semišu), da odstranite prah s površine. Čevlje nato z zunanje in notranje strani sperite pod tekočo vodo.

Naredite gosto mešanico iz sode bikarbone in vode (da nastane pasta) in ji dodajte nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Pasto nanesite na čevelj s staro zobno ščetko in s krožnimi gibi »spolirajte« platno. Čevelj izperite z veliko hladne vode, natlačite s starim časopisnim papirjem in pustite, da se posuši. Naj ne bo poleg vira toplote ali na direktni sončni svetlobi.

Nazadnje sperite vezalke in jih posušite.

Čevlji iz satena

Ženski svečani čevlji, na primer za poroko, ali čevlji za ples in k večerni toaleti, so pogosto iz satena, ki je precej občutljiv material. Najbolje je torej, da se čiščenja takšnih čevljev ne lotevate sami. Imajo pa čevlji iz satena pred drugimi eno prednost: kadar imate na njih madeže, jih lahko daste prebarvati v temnejši odtenek, pa o umazaniji ne bo več nobenega sledu.
Odstranjevanje neprijetnega vonja iz čevljev

Stopala imajo veliko število znojnic, zato imajo vsaki čevlji ob rednem nošenju hitro neprijeten vonj. Tega se lahko enostavno znebite s pomočjo sode bikarbone.

V vsak čevelj stresite za nekaj žlic sode bikarbone, nato pa čevlje nekajkrat obrnite sem in tja, da bo soda prišla prav v vsak kotiček čevlja. Pustite stati preko noči, naslednji dan pa sodo stresite iz čevljev.

Še nekaj nasvetov

Kadar morate na hitro očistiti čevlje, ki niso iz platna ali semiša, si lahko pomagate z vlažnimi robčki za čiščenje otroških ritk. Še zlasti enostavno se z njimi čistijo podplati in obroba podplatov.

Madežev na semišu in platnenih čevljih se lahko lotite tudi z mešanico polovice belega kisa in polovice soli. To čistilo nanesite z bombažno paličico, mesto čiščenja pa nato dobro sperite s pomočjo čiste krpice in vode – zlasti na semišu lahko sicer ostane sled.

Kadar se madeža na semišu nikakor ne morete znebiti, je zadnja rešitev zelo fin smirkov papir – ta bo za seboj pustil semiš nekoliko spremenjene barve, vendar je to na splošno še vedno bolje kot packa umazanije.

Športne copate in platnene čevlje lahko operete tudi v pralnem stroju, vendar bo po nekaj pranjih popustilo lepilo čevlja in ta lahko prične razpadati. Če ne gre drugače, jih perite s hladno vodo, v polnem stroju (skupaj s perilom) in zaprte v prevleki za vzglavnik (zadnja dva ukrepa preprečita, da bi se čevlji uničili zaradi premetavanja po stroju in drgnjenja ob boben).

Čevljev ne sušite v sušilnem stroju, saj je v njem previsoka temperatura, ki škoduje lepilu v čevljih.

Čevljev nikoli ne sušite na soncu, saj bodo obledeli ali pa bo material razpokal.

Več na: www.marmelina.si