Pravo mesto za gojenje zelišč

Prvi korak, ki ga morate narediti, če želite začeti z gojenjem zelišč, je najti primerno mesto. To lahko storite že med načrtovanjem postavitve v vrtu ali kasneje, vsekakor pa dobrega mesta za zelišča ni težko najti. Vsak sončen prostor lahko postane dom za zeliščni vrt, najsi so to zelišča v lončkih ali posajena v vrtni gredi.

Pozorni bodite na dejstvo, da nekatera zelišča obožujejo delno ali popolno senco. Zasadite jih v cvetlične grede, jih vključite v zelenjavni vrt, gojite v lončkih ali jih uporabite na zaključnih vogalih vrta - vse to je odvisno od njihovega načina rasti in velikosti.

zel_vrt.jpg

Vključitev zelišč v vrt ima svoje prednosti

Imeti »kuhinjski vrt«, ki ga sestavljajo užitne rastline, tako zelenjava kot tudi zelišča, je resnično uporabno, ko v zadnji minuti pripravljamo prigrizke ali aromatične priloge. Nekatera zelišča imajo lepe cvetove, ki jih lahko uživamo sveže ali tudi posušene. Okus svežih zelišč v hrani in pijačah krepko presega okus posušenih.

Listnata zelišča dodajo barvo in teksturo v naše vrtove. Mnogo zelišč ima sive liste, ki se dobro skladajo z drugimi rastlinami v krajini. Večina zelišč je precej odpornih in ne potrebujejo veliko nege, zato so primerna tudi za ljudi, ki nimajo vrtnarske žilice.

Skrb za zeliščni vrt

Veliko zelišč potrebuje suho zemljo, da lahko uspevajo, zato vedno združite zelišča, ki imajo podobne zahteve po vodi in sončni svetlobi. Priporočljivo je, da nasadite dve skupini zelišč: eno, ki jo sestavljajo rastline, ki obožujejo sonce, in eno z rastlinami, ki imajo raje več sence.

Poskrbite, da bo zemlja zagotavljala dobro drenažo. Preveč vlage lahko povzroči rast gliv, kar bi slabo vplivalo na aromatične lastnosti zelišč. Skrbite tudi za to, da je zemlja brez plevela, redno jo zračite, odstranite vse suhe vejice, odmrle liste in posušene cvetove. Ob koncu sezone odstranite vse rastline, ki so bolne ali mrtve, spomladi pa obogatite tla z organskim gnojilom.

zel_susenje.jpg

Obiranje in shranjevanje

Če želite sveža zelišča, po potrebi naberite liste ali cvetove. Če želite posušiti zelišča, jih naberite, ko niso mokra ali vlažna. Namesto da bi jih oprali pod vodo, jih nežno zdrgnite z mehko in gladko krpo. Sveže in čiste vejice zelišč povežite v snop in jih obesite v temen in suh prostor s temperaturo okoli dvajset do trideset stopinj Celzija, tako da gledajo navzdol. Ko so popolnoma suhe, liste in cvetove ločite od vej ter jih shranite v zaprtih kozarcih.

Pozimi zelišča v lončkih pospravite v hišo

Veliko zelišč v lončkih, kot so bazilika, drobnjak, majaron, peteršilj, timijan in rožmarin, lahko čez zimo prinesemo v notranjost hiše.  Ko jih prinesete na toplo, jih hranite na sončni okenski polici ali si priskrbite fluorescentno luč.

Pred zalivanjem preverite, ali je vrhnja plast zemlje res suha. Manjše posode zalivajte manj pogosto kot večje. Če je v stanovanju zelo suh zrak, preprečite, da bi listje postalo rumeno in suho, zato lončke namestite na pladnje s prodom in vodo.