Priprava in izbor

Veste, da je s prostorom nekaj treba narediti, na veste pa, kako bi se lotili dela? Prebrskajte po spletnih straneh, revijah, brošurah… predvsem pa imejte odprte oči. Izrežite, fotografirajte ali natisnite vse, kar vam je všeč. Idejo za barvo lahko poiščete tudi v omari. Poglejte barve oblačil, obutve in modnih dodatkov. Vse gradivo dajajte na eno mesto. Razporedite ga, da boste imeli dober pregled.

Če ne veste, za kateri odtenek določene barve bi se odločili, vam svetujemo, da vzamete najmanj vpadljivega, ki na ploščici deluje celo nekoliko preveč bledo. Pogosto namreč takšen odtenek najbolje deluje v prostoru. Če niste prepričani, ali ima barva rožnat, siv ali zelen odtenek, jo položite zraven te barve. V hipu vam bo vse jasno.

Vpliv barv na razpoloženje

Želite sobi dodati nekaj svežine z barvo, pa ne veste, če ste izbrali pravo? Najprej z barvo prebarvajte večjo površino ob oknu, zatem pa najbolj temen in najbolj svetel kotiček sobe. Počakajte, da se posuši, nato pa dodajte še en nanos. Vam je všeč? Lotite se dela. Različne barve, toni in tekstura vplivajo na različno razpoloženje. Nežno zelena barva denimo pomirja in sprošča, temno zelena bo sobi dala pridih klasike, živo zelena pa bo prostor izdatno poživila.

550_101634801.jpg

Nevtralne barve omogočajo pestrejši izbor opreme, s kontrastom pa boste izdatno poživili dolgočasno barvno paleto sobe. Nekateri se bojijo majhne prostore pobarvati s temnimi barvami, saj menijo, da bodo tako delovali še manjši. A to ne drži. Prostor bo videti le temnejši. Da pa soba ne bo videti kot Postojnska jama, dodajte veliko ogledalo in svetila s prozornim senčilom. Majhne sobe boste povečali, če boste stene pobarvali v enako barvo, kot je pohištvo. Soba bo tako delovala dvakrat večja.

Pred nakupom

Preden se zaženete v nakup, se v trgovini z barvami pozanimajte, kako odsevna je barva. Odsevna bo namreč svetlobo razpršila po prostoru, neodsevna pa jo bo vpila.

Barvanje

Hodnike prepleskajte v nevtralnih barvah. Naj bo to prostor za "očiščenje", za krajši premor oči pred naslednjih "barvnim napadom".

550_101566864.jpg

Če ste se odločili za več barv, razmislite o proporcih. Pri treh barvah barvo distribuirajte v razmerju 70/20/10. Z najsvetlejšim odtenkom prepleskajte 70, z drugim najsvetlejšim 20, z najbolj temno barvo pa 10 odstotkov površine. Če imate dve barvi, je razmerje 70/30. Upoštevajte pravilo treh. Barvo, ki ste jo nanesli na steno, v sobi uporabite vsaj še trikrat – denimo na blazinah, na odeji, na dekorju …

Če niste velik ljubitelj barv, se lahko odločite tudi za eno samo barvo, a v več odtenkih in teksturah. Tako boste sicer monotono sobo "razbili" na zelo subtilen način. Bela barva bo prostor poživila, a včasih jo je lahko tudi preveč. Omilite jo s toplim tonom, denimo nežno rumenim. Bela bo še vedno izstopala, ne bo pa bila v oči.

550_101145889.jpg

Ne pozabite na strop

Pozabite na bele strope. Če želite strop vizualno povečati, ga prebarvajte z nianso svetlejšim odtenkom, kot je barva stene, če ga želite znižati in prostor narediti bolj udoben, pa s temnejšim odtenkom. Prebarvate lahko tudi zadnji del knjižne police. Izberite barvo, ki se bo lepo ujemala s siceršnjo opremo prostora. Razne arhitekturne nepravilnosti boste učinkovito zakrili, če jih boste prebarvali z isto barvo kot stene.