Potem je skrajni čas, da nekaj storite. Predstavljamo vam nekaj ukrepov, s katerimi se boste navlake znebili v enem popoldnevu.

Garderobna omara na hodniku

Začnite s svojo garderobno omaro. Poglejte po jaknah in plaščih. Vse, česar že več kot eno sezono niste oblekli, vzemite iz nje, ravno tako oblačila, ki niso primerna za aktualno sezono. Če imate namreč v omari preveč stvari, ničesar ne boste našli. Na tleh imejte čevlje, ki jih pogosto nosite. Nad njimi namestite dve polici. Kupite dve košari različnih barv za vsakega družinskega člana (vključno s psom, če ga imate) in jih označite z imeni.

Na spodnjo polico položite košare. Uporabljajte jih za sezonske modne dodatke, kot so klobuki, rokavice, sončna očala ... Če jih ne uporabite vsaj nekajkrat na teden, tam nimajo kaj iskati. V košare na drugi polici pa odlagajte stvari, ki jih prinesete domov, kot so elastika za lase ali umetniška dela otrok. Odstranite palico iz omare in v obliki diamanta namestite kavlje. Vrhnje uporabljajte vi, spodnje pa prepustite svojim malčkom.

Omara v spalnici

img_1791.jpg

Zdaj se lotite omare v spalnici. Naredite tri kupe: enega za darilo, enega za prijatelje in enega za oblačila, ki ga boste zadržali. Stvari, ki jih že nekaj časa niste nosili, pomerite. Lahko celo k sebi povabite prijatelje in priredite modno revijo. Zakaj bi kupovali novo, če lahko dobite novo oblačilo z zgolj nekaj popravki. Zdaj se lotite pregledovanja kupa, ki naj bi šel nazaj v omaro. Izvensezonska oblačila dajte v škatle in jih pospravite. Druga obesite na enake obešalnike po zvrsteh (srajce, hlače, obleke) in barvi. Vsa oblačila naj bodo obrnjena v isto smer.

Oblačila, ki jih pogosteje nosite, imejte pri roki. Na polico nad palico dajte škatle s klobuki in čevlji. Ob straneh omare pa lahko namestite nekaj kavljev, na katere obesite torbice ali nakit. Pasove zvijte in jih dajte v košaro. Sezonske čevlje dajte v košaro in jo položite na tla omare.

Dokumenti in drugi papirji

closetorganized_12.jpg

Večina se kar zgrozi ob misli na organizacijo dokumentov in ostalih papirjev. Če imate shranjevalni sistem, ga preglejte. Če je kak dokument, ki bi ga  lahko vrgli stran, to storite. Če ste v dvomih, raje ne. Računi in navodila za uporabo aparatov, ki jih nimate več, nimajo več kaj početi v vašem domu. Enako velja za druge račune, ki jih ne potrebujete več.

Če shranjevanega sistema nimate, najprej naredite spisek stvari, ki jih želite shraniti, šele nato se odpravite po nakupih. Dokumente razdelite na dva kupa – na enega dajte tiste, s katerimi nimate več nobenega dela, na drugega pa aktualne račune in vabila. Stvari s prvega kupa položite v omaro ali predal, stvari z drugega pa na mizo v posamezni razdelek (plačaj, odgovori …). Druge stvari imejte lepo zložene. Če jih boste označili z označevalniki, to storite na levi strani.  Po treh mesecih preglejte stanje. Če z njim niste zadovoljni, shranjevalni sistem ne deluje. Poskusite znova. "Vajo" ponavljajte, dokler ne boste zadovoljni z rezultatom.