Prihranek energije, ki ga bomo dosegli z uporabo toplotne črpalke za segrevanje sanitarne vode, pa je odvisen tudi od tega, kolikšno temperaturo sanitarne vode potrebujemo. Nižja temperatura vode pomeni namreč večji prihranek energije. Če se voda segreva denimo na 55 stopinj Celzija, je poraba energije vsaj za tretjino večja, kot če vodo ogrevamo na 45 stopinj Celzija.

skica.jpg

Več vrst črpalk

Osnovnih tipov sanitarnih toplotnih črpalk je več, najenostavnejše in najcenejše so toplotne črpalke v kompaktni izvedbi, pri katerih je agregat prigrajen na grelnik. V primeru, da želimo hladiti le manjši prostor, lahko v ta prostor postavimo kompaktno toplotno črpalko ali pa takšno z ločenim uparjalnikom. V tem primeru je toplotna črpalka z grelnikom v kotlovnici, uparjalnik pa, na primer, v kleti. Če pa uporabnik že ima ustrezen grelnik, lahko dokupi samo agregat toplotne črpalke, povezavo pa ji izvede monter hladilne tehnike.

Pri večji porabi vodi

Če je poraba tople vode večja, so primernejše visokotemperaturne toplotne črpalke, ki lahko vodo občasno segrejejo tudi do 65 stopinj Celzija in s tem preprečijo razvoj bakterij (legionele). Naslednja možnost so toplotne črpalke z vodenim zrakom, katerih prednost je v tem, da omogočajo prezračevanje prostorov in izkoriščenje odpadne toplote. Energetsko najvarčnejše so toplotne črpalke z rotacijskim kompresorjem, prilagojenim uparjalnikom in kondenzatorjem. Poleg ugodnega razmerja med vloženo energijo in pridobljeno toploto tovrstne toplotne črpalke odlikuje tudi hitrejše segrevanje vode.

Zanimive solarne rešitve

Posebnost solarnih toplotnih črpalk pa sta dva toplotna izmenjevalnika, pri čemer je spodnji namenjen segrevanju vode s pomočjo sprejemnikov sončne energije, zgornji pa lahko vodo segreva s pomočjo ogrevalnega kotla. Ker pa se nepoznavalec ob nakupu težko odloči za en ali drug tip toplotne črpalke in njeno najustreznejšo izvedbo, je pred nakupom vsekakor priporočljiv posvet s poznavalcem. Sanitarne toplotne črpalke po namestitvi v ustrezen prostor in zagonu ne potrebujejo praktično nobenega vzdrževanja, njihova povprečna življenjska doba pa je od petnajst do dvajset let.