Zakaj nas mora svetlobno onesnaženje skrbeti?

Prvi razlog je potrata energije. Veliko luči namreč ponoči sveti čisto po nepotrebnem. Samo v Združenih državah Amerike naj bi po raziskavah porabili 22.000 kilovatnih ur svetlobe, ki je usmerjena proti nebu in torej nekoristna, kar na leto stane približno dve milijardi evrov. Za proizvodnjo tolikšne količine svetlobe, ki se pravzaprav izgubi v nič, je potrebno 12,9 soda nafte, ob tem pa nastane 3,6 milijona ton ogljika.

Svetlobno onesnaženje ima poleg tega škodljiv vpliv na ekosistem. Zaradi njega trpijo predvsem nočne živali pa tudi druga živa bitja. Na splošno imajo  vse živali, vključno z ljudmi, biološko kodo, ki sledi cirkadianemu ritmu, ki je pravzaprav naša notranja ura. Sesalci, ki so ponoči izpostavljeni umetni svetlobi, imajo lahko zaradi tega slabši nočni vid in manjšo sposobnost reprodukcije, nekatere živali pa so zaradi svetlobe bolj izpostavljene plenilcem.

light_pollution_it_s_not_pretty.jpg

Viri umetne svetlobe, kot so osvetljeni nebotičniki, privabljajo ptice, zaradi česar jih na milijone pogine. Ptice selivke lahko zaradi umetne svetlobe skrenejo s prave poti in nikoli ne dosežejo cilja. Žrtve so tudi plazilci, na primer morske želve. Ko se želvice izvalijo, se nagonsko orientirajo po zvezdah in Luni, da najdejo pot v ocean. Zaradi prekomerne nočne osvetljenosti na obali pa se lahko zmedejo in odplazijo v napačno smer. Zaradi dehidriranosti in izčrpanosti poginejo, preden jim uspe priti do oceana.

Posledice pretirane nočne osvetljenosti čutijo tudi žuželke, dvoživke in druga živa bitja, tudi ljudje. Vse več raziskav se ukvarja s tveganjem, ki ga okolju povzroča svetlobno onesnaževanje in se ga dolgo nismo zavedali.

huntlights2.jpg

Kaj lahko storite?

Zmanjšajte zunanjo osvetljavo v okolici vaše hiše, kolikor je le mogoče. Svetila obdržite le tam, kjer jih res potrebujete. Izberite takšna, ki imajo usmerjen snop svetlobe. Svetloba se ne bo izgubljala po nepotrebnem, saj bo usmerjena navzdol, kjer jo potrebujete. Zunanja svetila naj imajo s senzor gibanja, tako da ne bodo svetila po nepotrebnem. Za tiste, ki ste po naravi bolj pozabljivi, so priporočljiva svetila s samodejnim izklopom. Če pozabite ugasniti luč, preden se odpravite v posteljo, se bo takšna svetilka po določenem času sama izklopila in ne bo po nepotrebnem svetila vso noč. Kupujte svetila, ki oddajajo rumeno ali oranžno svetlobo, saj ima topla svetloba nočne osvetljave nekoliko manj obremenilen vpliv na okolje kot hladna.

lightpollution_1814780c.jpg

Če vas zanima, kako je kraj, kjer živite, videti ponoči, si ga lahko ogledate na Googlovem nočnem zemljevidu. Opazili boste, da mesta ponoči kar žarijo. Ugasnite torej luči, da ne bodo svetile po nepotrebnem in škodljivem vplivu nočne razsvetljave ''razsvetlite'' tudi druge ljudi; in mogoče bodo zvezde na nebu nekoč znova zasijale.