Pečarji so nekoč le uresničevali preproste zamisli drugih in zlagali pečnice, Mikelj pa pravi, da sodobno pečarstvo zahteva od pečarja tako rekoč vse od načrtovanja naprej, kar pomeni, da potrebuje arhitekturno znanje, poleg tega pa tudi dobro poznavanje dimniške problematike in seveda tudi pečarsko znanje.
»Jaz sem sedaj druga generacija pečarjev v naši družini. Najprej se je s to obrtjo ukvarjal oče, potem pa sem obrt prevzel jaz in leta 1993 skupaj z ženo Tanjo odprl podjetje in razširil program. Tako imamo sedaj v ponudbi vse, kar potrebujete za izdelavo sobne peči. Včasih pa je bil pečar le izvajalec in je morala stranka praktično nabaviti ves material, danes pa je to moje delo. Poleg tega, da imamo v ponudbi kompletno izdelavo in postavitev, je naša prednost v tej celoviti ponudbi tudi bolj optimalna izbira materialov glede na določeno vrsto peči.« Pri pečarskem delu se je močno spremenil tudi material. Včasih so bile pečnice glineni ročni izdelki, danes pa so narejene iz različnih vrst glin z vmešanim šamotnim zdrobom. Tako dobimo več barv, poleg tega pa lahko identično barvo pečnice dobimo tudi več let pozneje, predvsem pa so ti vliti izdelki tudi pečarju olajšali delo. Vse pečnice so obrezane in enakih dimenzij, tako da jih je veliko lažje skladati. Včasih je bilo treba ploščico obžagati in zbrusiti, s tem pa se je zmanjšala njena trdnost. Pečnice so tudi bolj kompaktne, prav tako so pa barve, ob seveda mnogo večji izbiri, vedno enake. Tukaj pa so seveda potrebni še dodatni materiali za gradnjo peči, ki jih potrebuješ.

toplota2.jpg

Načrtovanje

Kakšno pot kot pečar priporočate nekomu, ki se šele odloča za gradnjo sobne peči?

Tukaj je treba najprej vedeti dvoje – ali stranka želi kamin za občasno kurjenje ali pa misli z njim kuriti vsak dan. V slednjem primeru mora biti izdelek narejen kot klasična akumulacijska peč, ki je tako rekoč ves čas topla. Če pa je kamin namenjen občasnem kurjenju in temu, da se prostor hitro segreje, potem se odločimo za toplozračno peč. To pomeni, da so lahko stekla kurišča večja, so pa ti kamini lahko tudi bolj modernega videza. Sedaj se nekako največ uporablja kombinacija obeh. Kurišče je toplozračno, če prostor dopušča, pa sta lahko zraven še sedišče ali akumulacijska stena, ki je izdelana kot klasična peč. Sistem gradnje je odvisen od te odločitve, vse drugo pa je nadgradnja, ki pa mora ravno tako potekati po vseh zakonitostih gradnje peči. To pomeni tudi uporabo proti toploti odpornih materialov.

Pri toplozračnih pečeh je praviloma treba vgraditi poseben kaminski vložek, pri akumulacijskih pa ne.

Obstajajo tudi vložki, ki so namenjeni akumulacijskim lončenim pečem, in ne le toplozračnim. To pomeni, da imamo točno dimenzionirano kurišče, optimalno zgorevanje in izkoristek ter maksimalno moč glede na porabljeno količino drv. Ob tem je urejen tudi dovod zraka, tako da so ti kamini namenjeni tudi pasivnim hišam. Delujejo neodvisno od zraka v prostoru in tudi delovanje nape ne moti gorenja v peči. Obstajajo pa tudi različne tehnične izboljšave. Posebej moram opozoriti, da je dovod zraka lahko avtomatski. To pomeni, da lahko naložimo drva, vrata zapremo, peč pa potem vse naredi sama – uravnava izkoristek in moč, ko pogorijo drva, pa dovod zraka zapre.

Zajem zraka

Ali danes pri vseh pečeh poskrbite za neodvisen zajem zraka iz zunanjosti hiše?

Vedno. Tudi pri rekonstrukcijah v starejših hišah, moramo narediti vse, da dobimo zraka od nekod drugod. Če ne drugače s hodnika, iz kleti, podstrešja, nikoli v prostoru, v katerem je peč. Danes se zrak za gorenje vedno zajema od drugod, posegi pa so praviloma minimalni – potrebne luknje izvrtamo s kronskimi svedri. Jaz dovod najraje skrijem v oblogo kamina, a možnosti je več, vedno pa iščemo najboljšo.

Lahko torej rečeva, da je načrtovanje kamina izjemno pomembno.

Točno tako. Ko rišem kamin, se najprej vprašam ali je to mogoče narediti. In če je, potem projekt izrišem do konca. Če izvedba ni možna, moram projekt spremeniti. In potem za vsem tem tudi stojim.

Za kakšne peči se ljudje danes največ odločajo? Ali za klasične lončene peči ali sodobno oblikovane kamine?

Na to vprašanje je težko odgovoriti. Mladim je nekako bolj všeč moderen dizajn, starejši z več izkušnjami iz preteklosti pa se nagibajo h klasiki. Da se lahko usedejo k topli steni, da peči namenijo več časa ... Mlada družina si bo seveda želela hitreje odzivno peč in v tem primeru je idealen toplozračni kamin.

Centralni kamin

Obstajajo različne izvedbe sistemov kurišč. V kaminu lahko ogrevamo tudi vodo za centralno ogrevanje.

Tako je, imamo več sistemov. Topla voda gre lahko neposredno do uporabnika, prek bojlerja ali prek zalogovnika.

Torej to pomeni, da lahko, če je sorazmerno majhen porabnik toplote, vso hišo ogrevamo le z enim kaminom?

To je odvisno od potrebne toplote. Mi imamo to razdeljeno glede na moč – imamo na primer kamine z močjo do 22 kW, kar pomeni, da lahko z njimi ogrevamo približno dvesto kvadratnih metrov veliko hišo.

Kako pa je z nevarnostjo pregrevanja peči in prostora?

Povsod, kjer je prisotna voda, priporočamo avtomatsko regulacijo zraka, da dobimo čim boljše izkoristke in da ne pride do pregrevanja. Če zmanjka elektrike, ki jo potrebujemo za pogon črpalke za vodo, ima vložek avtomatski varnostni sistem, ki neodvisno od pogona spusti v obtok hladno vodo. Če se termotipalo preveč ogreje, avtomatsko odpre ventil hladne vode. Ta varovala imajo vsa ta kurišča. Seveda pa v takem primeru peč ne greje več v sistemu centralnega ogrevanja, je pa glede varnosti vse urejeno in še vedno lahko ogrevamo prostor, v kateri je peč.

Pa je tukaj zalogovnik obvezen?

Novejše hiše jih praviloma imajo, pri starejših pa zaradi večjih porabnikov in izgub v ceveh nizkotemperaturno ogrevanje preko zalogovnika ni smiselno.

Ves čas poudarjate dotok svežega zraka, kar je nekoliko presenetljivo. Ampak očitno res veste, kaj pomeni peč v nepredušnem stanovanju ...

Mi že devetnajst let sodelujemo z nemškimi proizvajalci in tako upoštevamo tudi vse njihove smernice. Imajo daljšo tradicijo in nas prekašajo na številnih področjih. Imajo boljšo tehnologijo, prav tako pa tudi zaščito in izkoristke. Vse te smernice strogo upoštevajo, jih pa tudi stalno nadgrajujejo in dopolnjujejo. Odkar smo v Evropi, pa moramo vse te varnostne smernice glede ekonomičnosti in varnosti ter izkoristka upoštevati tudi v Sloveniji in tako se tudi mi že skoraj dvajset let zavedamo nevarnosti ogljikovega monoksida. In tudi zato vedno poskrbimo za od prostora neodvisen dotok svežega zraka v peč.

Kljub vsemu se še dogaja, da se vgrajujejo neprimerne peči brez neodvisnega dotoka zraka. Zadnja leta so številni kupovali premične litoželezne peči, ki so močna konkurenca vam pečarjem?

To je problem trga, saj posameznik kupi peč, jo sam odpelje in sam zmontira. In kaj to pomeni? Ni servisa, ni garancije, ni varnosti. Res je cenejša, ampak za njeno vgradnjo nihče ne stoji, trgovci pa se tudi ne zavedajo nevarnosti atmosferskih peči v nepredušnem stanovanju.

Mi za vsako našo vgrajeno pečjo stojimo in uporabniku zagotavljamo skoraj absolutno varnost. Naš kamin bo gorel, in to varno, zaradi naših peči ne bo nikogar nikoli bolela glava. Ne v prenesenem pomenu besede in tudi ne zaradi ogljikovega monoksida. Če stranka upošteva navodila, se ogljikov monoksid, ki je smrtno nevaren, pri naših pečeh ne more pojaviti.

Umetniški izdelek

Centralno ogrevanje vode v kaminu je zanimiva in privlačna možnost. Zakaj se več lastnikov ne odloči za tako ogrevanje objekta?

V Sloveniji je problem v tem, da za peči na trda goriva ni urejeno subvencioniranje, to pa vpliva tudi na trg.

Čeprav so tudi drva biomasa?

Veste, kaj pravim jaz? Vsaka lončena peč se amortizira v štirih letih, skoraj nobena druga peč se ne amortizira tako hitro.«

Kamini so danes vse lepši. Vložki so industrijski, pečnice tudi, oblikovanje pa je individualno in nemalokrat že pravi umetniški izdelek?

To so izdelki po željah naročnika, po odmerjenem prostoru in tudi v odvisnosti od višine in velikosti dimnika. Pri klasičnih pečeh moraš poznati višino dimnika, da veš koliko kanalov lahko narediš v peči. Je pa zelo dobro pomembno izhodišče poznavanje materialov in tudi možnosti, ki jih ponujajo. In potem nastane lep kamin.«

Prednost vašega podjetja je tudi salon v Predvoru, v katerem si lahko kupci ogledajo ponudbo in možnosti kurjenja.

Salon omogoča kupcu lažjo odločitev pri ustvarjanju lastnega kamina. V trgovini lahko vidi tri peči, ki jih je mogoče tudi zakuriti. Stranke lahko tako same preizkusijo sistem in njegovo delovanje, hkrati pa vidijo tudi vzorce pečnic in različnih materialov. Tipi peči so klasični, toplozračni, imamo pa tudi peč na pelete. Na ta način tudi stranka lažje sodeluje pri nastajanju projekta, ki se skoraj vedno rodi in nastane v tem salonu.

Omenili ste peč na pelete ...

Te peči so lahko prosto stoječe ali vgrajene v lokalni peči. Ta je lahko toplozračna in tudi za ogrevanje vode ali akumulacijska. Zanje lahko dobite subvencijo Eko sklada. Imajo avtomatsko uravnavanje vklopa in izklopa, zalogovnik pa omogoča približno pet dni kurjenja, pri čemer je vse odvisno tudi od velikosti ogrevanega prostora. Slabost teh peči je le, da za delovanje potrebujejo elektriko.

Vi pa še vedno prisegate na klasično peč na polena.

»Drži. Lepa je, lepše diši in ustvarja povsem drugačen ambient. Poleg tega se taka peč izplača v štirih do petih letih, saj so drva cenejša kot plin ali kurilno olje. Ogenj je bil in je vedno eden najbolj prvinskih elementov, če nam ga uspe ujeti, pa daje tudi največ toplote. Tiste najbolj tople!