Ko me je na vratih podjetja, ki najde svoje mesto v Ljubljani, pričakala sončna solastnica družinskega podjetja Rajska ptica, Angležinja Cindi Osmanchevich, se potovanje v svet najslajše človeške razvade prične čarati. " Celotna zgodba s čokolado se začne pravzaprav z mojim možem Samom. Pred desetimi leti v želji, da bi lahko skupaj preživela več ur v dnevu, odpreva sprva simpatično malo restavracijo, ki nama v resnici ne prinese več prostega časa. Prav iz potrebe po bolj kvalitetnem življenju se porodi zamisel o tem, da bi se ukvarjala s čokolado. Iz iskrice kmalu zanetiva pravi ogenj in naposled se sanje začnejo realizirati, " mi o tem kako ta slastna božanska jed začara njo, zaupa srčna Cindi Osmanchevich

Sledenje sanjam

" Sam se kmalu nato poda na pot po Švici in Belgiji, kjer oplementi svojo strast še s strokovnim znanjem čokoladne znanosti in kmalu postane pravi chocolatier. Ostane nama le še dilema kje ustvariti svoj čokoladni raj. Ker nama Slovenija med dopustovanjem pred leti pusti prijeten pečat in sočasno ugotoviva, da pravih čokoladnic takrat tukaj še ni bilo, se odločiva zanjo. Prodala sva vse in se s karavanom preselila v Slovenijo. Začetek je bil po svoje nor in drzen, a nekaj naju je preprosto gnalo naprej. Tako so se iz včasih težavnega začetka, a sočasno nepozabnih čudovitih intenzivnih vibracij, rodile najine sanje."

http://www.thinkstockphotos.com/

Izzove vse čute

" Čokolada izzove določeno paleto čustev, kar je opaziti tudi pri strankah, ko vstopijo v našo omamno dišečo trgovinico. Na licih se jim izriše nasmeh, saj je namen nakupa pogosto povezan s podarjanjem, naklonjenostjo in ljubeznijo. Zdi se, da skoraj vsi čutijo posebno navezanost na čokolado, kar se pokaže z nasmehom, ki ga izražajo stranke. Prav ta prijetna energija naredi vse izjemno izpolnjujoče. Poudarim naj tudi to, da čokolada deluje prav na vse čute, kar upoštevamo pri svojem ustvarjanju."

Hranilni eliksir

" Kar mnogi o čokoladi ne vedo je to, da je sestavljena iz več kot 400 različnih naravnih sestavin, kar ji daje posebno hranilno vrednost. Vse več je raziskav, da flavonoidi v čokoladi zmanjšujejo tveganje za obolenje srca in ožilja. Zmanjšanje tveganja se pokaže pri rednem uživanju majhne tablice temne čokolade, kjer je vsebnost kakava več kot 50-odstotna. Flavonoidi preprečujejo oksidacijo škodljivega LDL–holesterola, zmanjšujejo zlepljenje krvnih ploščic in ishemične poškodbe srca. Kakav (v čokoladi) vsebuje protibakterijsko snov, ki preprečuje gnilobo zob. Uživanje čokolade med nosečnostjo ugodno vpliva na nosečnico in otroka. Čokolada je psihoaktivna hrana, v njej so endorfini (endogeni opijati), ki povzročajo občutek prijetnosti in zadovoljstva. Povečano izločanje endorfinov zmanjšuje občutek bolečine. Čokolada je bila od nekdaj znana kot afrodiziak. Spodbuja tvorbo in aktivnost feniletilamina, ki ga poznamo kot ljubezensko kemikalijo. Feniletilamin se sicer normalno tvori v možganih, ki se v centrih zadovoljstva pretvarja v dopamin, ta pa je med drugim odgovoren za večjo spolno moč. Čokolada vsebuje tudi številne vitamine in minerale, ki jih organizem nujno potrebuje. Kakavov prah je vir železa, bakra in magnezija; v beli in mlečni čokoladi pa je več kalcija. Triptofan je nujno potrebna aminokislina in predstopnja serotonina, prenašalca med živci, ki uravnavajo razpoloženje in zmanjšujejo anksioznost. Triptofana je v čokoladnem prelivu 26, mlečni čokoladi 80, kakavu (v prahu) pa 230 mg/kg."

http://www.thinkstockphotos.com/

Čokolada nas vzpodbuja

" Ko endorfin preide v krvni obtok, nas napolni s pozitivno energijo in občutki sreče. Danes trdijo, da je uživanje čokolade dobro za srce, saj vsebuje močne antioksidante, ki znižujejo tveganje srčnih bolezni. Čokolada lahko pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka, saj vsebuje flavonole, ki preprečujejo oksidacijo v krvnih celicah. Čokolada je tudi poživilo, saj vsebuje nekatere alkaloide, organske snovi v rastlinah, ki imajo močan vpliv na telo. Najpomembnejši je teobromin, ki na ledvice deluje kot blag diuretik. Čokolada stimulira osrednji živčni sistem, podobno kot kofein, ki je tudi prisoten v njej. Povprečno velika tablica čokolade vsebuje 25 mg kofeina, to je četrtina kofeina, ki ga vsebuje ena skodelica sveže kave."

Afrodiziak mit ali resnica?

" Čokolada že dolgo vzbuja misel na strast, sloves afrodiziaka se je je namreč prijel že v azteških časih ter pri španskih konkvistadorjih. Cesar Montezuma je pred vsakim vstopom v svoj harem spil poln kelih čokolade, nato pa ta zlat kelih vrgel v jezero. Ni dokazano, da bi bila čokolada afrodiziak, vendar je znano, da vsebuje feniletilamine, ki dvigujejo raven energije in povečujejo serotonin v možganih, ki sproži vzburjenje in užitek. V novejših časih so čokolado začeli povezovati z ženskami in ljubeznijo. Oglaševalci v 20. stoletju so čokolado povezovali s čutnostjo, zato so številni oglasi prikazovali, kako čokolado uživa prelepa ženska ali pa kako moški čokolado podarja ženski. Nikoli ne smemo podcenjevati čutnosti in zadovoljstva, ki ju ne občutimo le z uživanjem čokolade, ampak tudi takrat, ko čokolado odvijamo, duhamo, si jo ogledujemo in jo tako v celoti občutimo."

Mitološka stran čokolade

" V mehiški mitologiji velja, da so čokolado sprva uživali le njihovi bogovi v nebesih in da je bil šele nato kakavovec zaupan ljudem kot dragoceni blagoslov. Aztekom je čokolada pomenila izvor modrosti in energije. Odlična odskočna deska torej za ustvarjanje čokoladnih kreacij. Čokolada ima v sebi naravno čarovnijo, ki jo lahko proizvede le narava. Najina vloga pri vsem je predvsem ta, da to bogato dediščino nato ustvarjalno nadgrajujeva. Zelo hvaležno delo, ki je včasih zelo igrivo, saj se nenehno igramo z različnimi začimbami in dodatki ter tako dobesedno čarava vedno nove okuse."

http://www.thinkstockphotos.com/

Čokoladna Slovenija

" Slovenija sprejme čokolado zelo dobro lahko rečem. Sprva so se naše stranke raje odločale za znane okuse in bile konzervativne, a se to kaj kmalu spremeni. Na poti odkrivanja novih okusov jih ob obisku v naš trgovinico z degustacijami vzpodbujamo, saj verjameva, da se lahko tudi iz majhne spremembe, ki jo uvedemo v vsakdanj, kot je okušanje novih čokoladnih okusov, pomaknemo v polje odkrivanja življenja, ki je svojevrsten neusahljiv vir novega, svežega in ustvarjalnega. Res prava čokolada Pomembna razlika med pravo čokolado in ponaredki je predvsem v sladkorju. Prava čokolada, naj bi vsebovala vsaj 74% kakava, v primeru bele čokolade, ki je sestavljena iz kakavovega masla in ne kakava, pa vsaj 30 %. Preostala pa vsebuje več sladkorja in različnih dodatkov, ki preprosto spremenijo okusno izkušnjo. Obe sta dobri, a ko se navadiš na čaroben okus prave čokolado, je povratek po mojem skoraj nemogoč."

Res prava čokolada

" Pomembna razlika med pravo čokolado in ponaredki je predvsem v sladkorju. Prava čokolada, naj bi vsebovala vsaj 74% kakava, v primeru bele čokolade, ki je sestavljena iz kakavovega masla in ne kakava, pa vsaj 30 %. Preostala pa vsebuje več sladkorja in različnih dodatkov, ki preprosto spremenijo okusno izkušnjo. Obe sta dobri, a ko se navadiš na čaroben okus prave čokolado, je povratek po mojem skoraj nemogoč."