Madeži na steklu

Kozarce v pomivalni stroj položite z dnom navzgor in ravno na košaro. Tako na njih ne bodo ostajali madeži, zmanjšali pa boste tudi možnost, da bi se  razbili. Kozarce za vino perite previdno. Položite jih v spodnjo košaro. Po pranju jih obrišite s krpo, da ne boste jadikovali nad madeži zaradi vode.

Vodne madeže boste učinkovito odstranili s toplim nerazredčenim kisom. Dve skodelici, napolnjeni z njim, za dve minuti v položite mikrovalovno pečico. Nato v to raztopino za tri minute potopite kozarce, zatem pa jih obrišite z gladko krpo.

Trdovratni madeži

teastain.JPG

Nad trdovratne madeže se spravite s sodo bikarbono. Zmešajte jo z vodo. Idealna je za odstranjevanje kavnih madežev s skodelic, kovinskih lis zaradi pribora na krožnikih in vonjav na plastičnih predmetih. Za slednje predmet namočite v raztopino tople vode in soda bikarbone v razmerju štiri žličke soda bikarbone proti eni četrtini vode.

Srebrnina

antique_silverware.JPG

Srebrnino lahko brez slabe vesti operete v pomivalnem stroju, a nikoli v isti košari kot predmete iz nerjavečega jekla. Če se bosta namreč kovini dotaknili, se lahko srebro nepopravljivo poškoduje. Če ima srebrnina votle ali prilepljene ročaje, jo perite samo ročno.