Čitalnik toplote

Izposodite si optični čitalnik toplote. Ta infrardeča naprava vam bo dala vizualen vpogled v mrzla in vroča mesta vašega doma. Usmerite jo v posamezne dele in poglejte številke. Ste odkrili kakšno problematično mesto? Zdaj veste, kje se morate lotiti dela.

Vizualni pregled

Preverite izolacijo od kleti do podstrešja. Ta mora prekrivati vse luknje in zaobjeti vse cevi, peči, bojlerje in dimnike. Biti mora tudi zadostne (predpisane) debeline. Če nimate ogrevane kleti, morate izolirati tla pritličja. Preverite tudi izolacijo sten in stropov. Ne pozabite je tudi malce odmakniti, da boste videli dejansko stanje. Problematična mesta ustrezno zatesnite.

fiberglass_insulation_batts_improve.jpg

Sprehodite se po vašem domovanju in preverite, če vam kje uhaja zrak. Še posebno pozornost namenite stikom tal s stenami in sten s stropi, okenskim in vratnim okvirjem, morebitnim pasjim vratcem, kaminski loputi, na okna nameščenim klimatskim napravam, cevem, drugim inštalacijam, električnim vtičnicam in stikalom ter vsem prostorom, kjer se stikajo materiali (kot so robovi, okoli dimnikov in ob temeljih vašega doma). Ustrezno zatesnite vse odkrite odprtine.

Peč

Kupite kvalitetno in energetsko učinkovito peč. Na dolgi rok boste zagotovo dobili povrnjeno razliko v denarju, ki bi jo sicer na kratek rok prihranili, če bi kupili cenejšo peč. Pri nekaterih stvareh se varčevanje ne splača.

Redno vzdrževanje

Veliko težav je mogoče hitro in poceni odpraviti. Umazan filter na peči ali na klimatski napravi zamenjajte z novim (vsaj na vsake tri mesece), če imate pralnega, pa ga redno čistite.

Grelnik vode

Ogrevanje vode "požre" okoli 13 odstotkov vseh stroškov energije. Zato le preverite, če je grelnik vode dobro izoliran. Z vpihano izolirno izolirajte cevi, grelnik pa z izolacijsko odejo.

Podstrešje

Če vrata, ki vodijo na neizolirano podstrešje, niso izolirana, je lahko izguba toplote zelo velika. Izolirajte jih in problem bo rešen.

a_modern_eclectic_photo_18_house_tour_contemporary_lighting_design.jpg

Svetila

Energetsko potratne žarnice zamenjajte z varčnimi ali LED-sijalkami. Privarčevali boste tudi, če boste namestili stikala za zatemnitev luči in senzorje, ki bodo luč ugasnili, če vas nekaj časa ne bodo zaznali v prostoru.

Gospodinjski aparati in tehnološke naprave

Hladilniki, pomivalni stroji ter druge gospodinjske in tehnološke naprave so lahko zelo potratne, če niso pravilno nameščene ali če zanje ne skrbite ustrezno. Pri ponudniku električne energije zaprosite za izposojo merilca porabe elektrike. Na računu se bo poznalo že, če boste za eno stopinjo znižali temperaturo na vašem hladilniku. Iz vtičnice iztaknite vse naprave (televizijo, DVD-predvajalnik, računalnik in podobno), ki jih ne uporabljate. Če kupujete novo napravo, kupite takšno z energetsko nalepko.