Dobra predpriprava pomembna

Potrebovali boste škatle, ki naj bodo iz kar se da debele lepenke. Nekaj naj bo večjih, večinoma pa boste potrebovali takšne, ki so srednje velikosti. Če boste v ogromno škatlo stlačili cel jedilni servis, je namreč tudi dvigniti ne boste mogli. Selitveni servisi v tujini uporabljajo za selitve posode posebne škatle za posodo, ki so v obliki sodov oziroma valjev, vendar se boste morali pri nas najverjetneje zadovoljiti kar z običajnimi škatlami iz trgovine, saj verjetno ne želite imeti stroškov z embalažo. Pripravite si dovolj lepilnega traku, s katerim boste dno škatel dobro zalepili. Lepilni trak naj bo močan in širok. Če je možno si izposodite tudi aplikator za lepljenje traku (če je kdo od prijateljev trgovec ali skladiščnik). Potrebovali boste veliko časopisnega papirja, da boste vanj zavili posodo ter z njim obložili notranjost škatle. Nazadnje potrebujete še nekaj pridnih rok in dogodivščina se lahko začne.

http://www.thinkstockphotos.com/

Skrbno pakiranje za boljšo varnost

Dno škatle najprej prekrijte z zmečkanim časopisnim papirjem. Če boste dno prekrili zgolj s prepognjenim papirjem, bo ta amortiziral manj sile kot zmečkan papir, ki deluje kot vzmet. Posodo vedno zlagajte v škatle tako, da je na dnu najtežja in najbolj robustna, na vrhu pa naj bodo drobnejše in bolj občutljive stvari. Tudi pri pakiranju stekla naj bodo spodaj težki stekleni ali kristalni pladnji, na njih težki vrči, potem pa čedalje lažje stvari iz tanjšega stekla. Na vrhu naj bo ponovno plast zmečkanega papirja. Seveda ne pozabite, da je treba vsak kos, preden ga daste v škatlo, dobro zaviti v časopisni papir. Vaze in kozarce zavijte tako, da zgornji rob papirja potlačite v notranjost. Kozarce iz zelo tankega stekla ali kristala zavijte v dvojno plast papirja. Krožnike enostavno zložite enega na drugega, tako da so večji spodaj in manjši zgoraj, med njimi pa naj bosta vsaj dve plasti časopisnega papirja. Vsako zavito posodo položite v škatlo, prazen prostor med posodami pa ponovno zatlačite z zmečkanim papirjem. Z njim obložite tudi kote škatle, saj je tam večja nevarnost, da pride do udarca. Na vrhu škatle naj bo toliko zmečkanega papirja, da se pokrov škatle ne ugreza, ko ga enkrat zaprete in zalepite, temveč je občutiti, da je v škatli nekaj trdega in se lepenka ne vda.

http://www.thinkstockphotos.com/

Označite škatle, da ne bo zamudnega iskanja

Nazadnje škatle še dobro označite. Na vsako napišite kuhinja ali jedilnica, da bodo vsi vedeli, v kateri prostor novega doma je treba škatlo odložiti. Pod oznako prostora napišite, kaj se v škatli nahaja, da boste vedeli, po kakšnem vrstnem redu jih odpakirati in v katerih so stvari, ki jih najbolj nujno potrebujete.

Več zanimivosti najdete na marmelina.si