Sekačem smo za nekaj dni posodili dva modela motornih žag, da jih preizkusijo med spravilom drevja, ki ga je polomil lanski sneg. Večji model EA 6100P45E je profesionalna žaga s 45-centimetrskim mečem in motorjem s 3,4 kW, namenjena zahtevnejši in profesionalni uporabi.

Zaradi moči je še posebno primerna za podiranje dreves. Pri sečnji tudi ne pride toliko do izraza njena velikost in teža, ki je pri obsekovanju bolj očitna. Žaga brez meča in verige tehta šest kilogramov, zaradi večjega rezervoarja za gorivo pa je tudi ohišje precej veliko. Večja posoda seveda omogoča daljše delovanje brez dotakanja goriva, ki smo ga na preizkusu dotakali na dobre pol ure. Bolj kot teža bi bila pri delu moteča neuravnoteženost žage, kar pa so pri Makiti lepo rešili. 45-centimetrski serijsko priloženi meč se izkaže kot dobra izbira za žago te velikosti in moči, ki je v dneh preizkušanja brez vsakih težav poskrbela za več deset kubičnih metrov bukovega in smrekovega lesa. Preizkuševalca sta opazila nekoliko bolj (prečno) zaobljene zobe Dolmarjeve verige, zaradi česar sta imela občutek, da žaga na tršem lesu reže nekoliko počasneje, a presenetljivo natančno. Obremenitve na uporabnika so zmanjšane z jeklenimi vzmetmi, dodan pa je tudi sistem Easy Start za lažji zagon.

makitika2.jpg

Večja motorna žaga EA 6100P45E je nekoliko težka, a je primerna tudi za profesionalno delo.

Lahka žaga za vse naloge

Manjša žaga nosi oznako EA 3500S35E in že na prvi pogled je jasno, da gre za hitro in okretno napravo. Kratek 35-centimetrski meč in lahko ohišje z motorjem moči 1,7 kW naredita žago odlično za obžagovanje drevja in redčenje, z njo pa brez težav ravnajo tudi fizično manj zmogljivi uporabniki. K temu pripomorejo tudi preprost zagon in kvalitetni jekleni amortizerji, zaradi česar je delo z žago manj naporno. Primerna je tudi za dalj časa trajajoče delo in na testu se je čisto spodobno izkazala pri celodnevnem podiranju in obžagovanju dreves. Zaradi velikosti je navdušila predvsem pri obsekovanju, pri podiranju debelejših dreves (z več kot pol metra premera) pa je bilo zaradi kratkega meča potrebne nekoliko več spretnosti. Pokrov ohišja se lahko odstrani brez orodja, tako da se do zračnega filtra lahko hitro dostopa. Obe žagi sta opremljeni z učinkovitim okroglim zračnim filtrom, zaradi premišljene postavitve elementov pod ohišjem pa je kroženje in čiščenje zraka še učinkovitejše. Okrogli filter je sicer težje popolnoma očistiti z izpihavanjem (najbolj pametno ga je oprati pod tekočo vodo), a se je izkazalo, da gre za zelo učinkovito filtracijo, saj je bilo v notranjosti žage zelo malo prahu in umazanije. Pri Makiti so to dosegli s centrifugalno predfiltracijo in tokom zraka, ki delce prahu umika od vitalnih delov žage. Žaga je zato po celodnevnem delu manj umazana, kar pomeni lažje čiščenje in daljšo življenjsko dobo.

makitika3.jpg

Manjši model se zaradi okretnosti najbolje izkaže pri obžagovanju in čiščenju, a tudi srednje debela drevesa lahko podiramo brez težav.

Kombiniran vklop

Obe žagi sta opremljeni z elementi, ki postajajo zaščitni znak Makitinih motornih žag. Omenili smo že učinkovite zračne filtre in amortizerje, tipičen pa je tudi kombinirani gumb za vklop in izklop. Za izklop žage namreč zadošča, da stikalo zgolj porinemo v spodnjo lego, nato pa se to samo vrne v prvotni položaj. Ob rokah v debelih gozdarskih rokavicah je takšen vzvod praktičen, čeprav se morajo nekateri temu privaditi. Naši lanski preizkuševalci so to rešitev pozdravili takoj, tokratna sekača pa sta imela na začetku kar nekaj težav, saj sta žago včasih pomotoma izklopila.

makitika4.jpg

Kombinirano stikalo za vklop in izklop žage je praktično, le navaditi se ga je treba.

makitika5.jpg

Okrogel zračni filter in učinkovita razporeditev elementov pod pokrovom žage pomenita manjšo obremenitev žage z umazanijo in prahom.

Ob boku z večjimi imeni

Po petih dneh dela sta preizkuševalca priznala, da sta ju Makitini žagi prijetno presenetili. Na začetku sta bila nekoliko v dvomih, saj sta vedela, da Makitine motorne žage izhajajo iz nekdanjih Dolmarjevih žag, s katerimi nista imela najboljših izkušenj. A očitno so pri Makiti pregovorno kakovost električnega programa uspešno prenesli na segment motornih žag, ki so brez dvoma primerljive z najbolj zvenečimi imeni na trgu. Zato lahko brez slabe vesti zapišemo, da se Makiti izplača dati priložnost tudi pri motornih žagah – ne bo vas razočarala.

makitika6.jpg

Pokrovčki rezervoarjev se tudi brez orodja preprosto odpro. Večji rezervoar za gorivo pri modelu s 45-centimetrskim mečem precej podaljša avtonomijo žage, kar sta opazila tudi preizkuševalca.

makitika8.jpg

Serijska veriga je imela nekaj težav v trdem lesu, a se je odkupila z natančnostjo in lepim rezom.
 

Več na:  http://www.makita.si