Odločajte naposled vi

Vaš dom je vaš osebni prostor, zato ne dovolite, da vam kdor koli govori, kaj bi morali storiti. Kadar potrebujete nasvet, vprašajte zanj, a ko je potrebno sprejeti odločitve, naj bodo zgolj vaše. Nenazadnje boste v vašem domu živeli vi, zato naj bo takšen, da vam bo udoben.

Nikoli najprej ne barvajte

Barve vam lahko zmešajo v kakršnem koli odtenku, zato jih lahko prilagodite drugim stvarem v vašem domu, ne pa obratno. Barvajte šele takrat, ko že veste, kakšen bo kavč, kakšno leseno pohištvo, preproga itd. Lažje boste našli barvo za stene, ki se sklada z drugimi elementi, kot pa kavč, ki se sklada z odtenkom stene. Ne lističu z odtenki Malo barve na lističu, ki si ga ogledujete pod fluorescentnimi svetilkami v trgovini, se morda sprva res zdi povsem dovolj. A vprašajte se, kako bo ta barva, ki vam je v majhni količini všeč, videti pri dnevni svetlobi in nanešena preko cele stene. Če vam je neka barva všeč, naj vam je zmešajo najmanjšo možno količino (običajno 750 ml) ter doma z njo prebarvajte del stene tako boste v nekaj dneh ugotovili, ali vam je še vedno všeč, ali se vam zdi lepa na papirju, v vaš dom pa pač ne spada. Če ste izbrali intenzivno barvo, ki je ne želite poskusno nanašati na steno, z njo prebarvajte velik kos lepenke ter ga pritrdite na steno.

http://www.thinkstockphotos.com

Odločitev o barvi doma

Vedno odnesite domov vzorec, ga položite v sobo, kateri je namenjen, ter o njem premislite. Morda vam je bila v trgovini všeč sedežna garnitura s prevleko iz umetnega usnja, ki spominja na krokodiljo kožo, pa tudi zavese z malimi vijoličnimi cvetovi so vam bile všeč, a doma se izkaže, da ne spadata v isti prostor, da prvi vzorec izstopa preveč, drugi pa je prenežen. Bodite drzni Liter turkizne barve ne stane nič več kot liter bež barve. Saj veste, kaj mislimo, kaj ne? Če imate radi barve, se jih torej nikar ne branite ter izberite odtenke, ki izražajo vašo osebnost in se skladajo z rečmi, ki jih imate radi.

Zmerno z najljubšo barvo

Če ste zaljubljeni na primer v rdečo, to ne pomeni, da jo uporabite za stene. Namesto tega raje izberite nekoliko bolj umirjeno barvo (na primer čokoladno rjavo), ki bo podlaga za vse rdeče reči, ki jih boste imeli v svojem domu; rdeče luči, vaze, okvirje slik; Vaša najljubša barva bo tako veliko bolje zastopana.

Pomen psihologije barv

Nikar ne mislite, da lahko ustvarite udoben, sproščujoč prostor, če boste imeli rdeče stene. Ravno nasprotno: rdeča bo na vas res delovala divje, medtem ko vas bodo sprostili in umirili predvsem zeleni odtenki. Rdeča, rumena in oranžna naj bodo torej tam, kjer se vedno kaj dogaja, v prostorih za sproščanje pa uporabite hladne odtenke.

http://www.thinkstockphotos.com

Poznavanje barvnih tonov

Ni vsaka modra enako modra. Poleg tega, da izberete barvo, izberite torej tudi primeren ton barve svetel ali temen, svež ali zamolkel Kadar boste imeli v domu več barv, naj bodo te v enako intenzivnih tonih.

Za več zamislic prebrskajte zelo zanimivo stran marmelina.si