Mnogi razpršilci vsebujejo kemikalije, ki so lahko tudi škodljive za naše zdravje. Težave z snovmi v razpršilcih, ki niso naravnega izvora, imajo predvsem osebe z astmo, saj jim kemične primesi lahko povzročijo različne alergije. Kaj lahko naredimo, če želimo, da naš dom diši, a se ne želimo zastrupljati s kemikalijami, ki jih vsebujejo različnih osvežilci zraka?

Pomaranče

Prihaja čas pomaranč in poleg slastnega okusa, ki nas razvaja čez celo zimo, nam pomarančni olupki pričarajo prav poseben vonj. Narežite olupke na srednje velike koščke in jih enakomerno razvrstite po domačih radiatorjih. Zadišalo bo po Sredozemlju.

http://www.thinkstockphotos.com

Dišeča olja

Kot naraven osvežilec za dom lahko med drugim uporabimo dišeča olja. Vzamemo eno žličko naravnega eteričnega olja in ga pomešamo skupaj s pol skodelice kisa in dvema skodelicama vode. Vse sestavine dobro premešajmo. Tekočino vlijemo v razpršilec in naš osvežilec je pripravljen za uporabo.

Cvetlični izvlečki

Naša najljubša cvetlica lahko postane odličen način za osvežitev našega doma. Kako? Cvetlici odstranimo cvetne liste (jasmin, vrtnica, sivka) in jih skuhamo v vodi pri srednji temperaturi najmanj 30 minut. Pustimo, da se ohladi, nato osvežimo naš dom z vonjem naše priljubljene cvetlice.

www.thinkstockphotos.com

Začimbe

Zberimo svoje priljubljene začimbe, recimo cimet, kardamom ali klinčke in jih skuhajmo v vodi pri visoki temperaturi od 20 do 25 minut. Tekočino vlijemo v stekleničko z razpršilcem in napolnimo sobo s čudovitim vonjem indijskim začimb.