Največkrat služi za dekorativno okraševanje tal, zidov, stropov, obokov in raznih arhitekturnih objektov. Mozaike in tudi delce za mozaik lahko naredimo sami. Z njimi spremenimo stene svojega doma, naredimo mizo, skulpturo za vrt, okvir za ogledalo ali kakšno domiselno darilo.

md_279_remic_mozaik_1.jpg

Materiali, ki jih uporabljamo za mozaik

Mozaik delamo iz koščkov različnih materialov kvadrataste, trikotne ali druge oblike. Najpogostejši materiali so: smalto ali beneško steklo, marmor, keramika, steklo za vitraž in drugi različni materiali, kot so: prodec, kristali, plastika, kovina pa tudi školjke, opeka, usnje, lahko tudi okrasni in dragi kamni. Delci za izdelavo mozaika so lahko zelo majhni ali pa veliki. V trgovinah je največja ponudba mozaičnih koščkov, velikih 1–2 cm2 in velikosti ploščic za oblaganje sten in tal, lahko pa so kosi tudi večji (granit, kamni). Nekateri materiali so že predpripravljeni, npr. mozaične ploščice, ki so sestavljene iz majhnih koščkov keramike ali stekla, ki so nalepljeni na mrežo. Z njimi je delo dokaj enostavno. Zahtevnejše in zamudnejše je sestavljanje iz različnih posameznih koščkov keramike in drugih materialov, ko želimo ustvariti določeno podobo. To zahteva natančno načrtovanje, pripravo ustreznih materialov in izbiro pravilne metode izdelave mozaika.

md_279_remic_mozaik_4.jpg

Keramične ploščice za mozaik lahko izdelate sami

O izdelavi mozaika je bilo v prilogi Moj dom že kar nekaj napisanega, zato vam bomo prikazali, kako lahko sami v celoti izdelamo majhne, 1 cm2 velike keramične ploščice za mozaik iz gline. To je razmeroma lahka naloga. Če pa bi želeli sami narediti večje unikatne keramične ploščice na primer za mozaik za mizo (glej sliko), kuhinjo, kopalnico, je izdelava veliko bolj zahtevna. Svetujemo, da se udeležite kakšnega tovrstnega tečaja. V Ljubljani boste lahko spoznali celoten proces izdelave keramičnih ploščic (od izdelave, sušenja, slikanja, barvanja do glaziranja in žganja) na posebnem tečaju pri akademski kiparki Evi Peterson Lenassi v lončarskem ateljeju Etnografskega muzeja v Ljubljani (www.etno-muzej.si/sl/loncarski-atelje-sem). Cene so zelo dostopne.

md_279_remic_mozaik_3.jpg

Izdelava keramičnih koščkov za mozaik

Mizico smo izdelali iz mozaičnih ploščic, velikih slab centimeter, ki smo jih v celoti naredili sami (glej postopek) in jih tudi glazirali. Mozaik je nato sestavljen po neposredni metodi izdelave mozaika. Keramične koščke in tudi mozaik na mizici je izdelala Stanka Mrva.

md_279_remic_mozaik_6.jpg

Potrebujemo:
- glino (v našem primeru belo),
- dve distančni deščici,
- valjar,
- ravnilo,
- nož,
- engobo – barvo za glino,
- čopiče,
- prozorno glazuro,
- peč za žganje gline.

md_279_remic_mozaik_7.jpg

Postopek

Glino najprej dobro pregnetemo in zvaljamo. Da bodo vse zvaljane ploskve enako debele, glino valjamo med dvema distančnima deščicama npr. debeline 3 mm (pri glini moramo računati skrček).

md_279_remic_mozaik_8.jpg

1. Zvaljano ploščo nato narežemo na koščke 1 krat 1 cm. Nekaj koščkov razrežemo na polovico in na četrtine ter na trikotnike, saj nam bodo pri oblikovanju mozaika prišli prav.
2. Preden koščke pobarvamo, pregledamo robove in jih po potrebi zgladimo z vlažno gobico. Barvamo z barvo za glino engobo. Na tak način si lahko pripravimo ploščice različnih barv, lahko pa jih tudi slikamo in drugače okrašujemo. Pri delu bodimo natančni, saj se nam to obrestuje pozneje, ko sestavljamo mozaik.
3. Posušimo in žgemo pri temperaturi 980 stopinj oziroma glede na vrsto gline (glej navodila proizvajalca).
4. Pripravimo prozorno glazuro. Koščke mozaika pomakamo do polovice v glazuro in jih polagamo na ploščo s stranjo, ki ni glazirana, navzdol. Koščki se ne smejo dotikati. Ponovno žgemo pri temperaturi 1000 stopinj Celzija.

md_279_remic_mozaik_9.jpg


Več lahko preberete v priročniku Maje Matilde Remic HOBI USTVARJANJE – več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah, založba Littera Picta, www.hobi-ustvarjanje.si.