Izbor rastlin. Navadno se pri oblikovanju bolj in manj zapletenih likov odločamo za vedno zelene rastline z majhnimi listi ali iglicami, saj ostanejo aktualne tudi po tem, ko se vse ostalo dogajanje v naravi umiri. Najpogosteje oporabljeni rastlini za zahtevno oblikovanje sta pušpan in tisa, poleg teh pa lahko pridejo v poštev tudi bodika, kosteničevje in še nekatere druge. Tudi bršljan je primeren za tovrstno oblikovanje, vzgojimo pa ga na pripravljenem ogrodju, ki ga hitro in učinkovito preraste.

Oblike. Za oblikovanje zahtevnejših likov je treba predhodno izdelati temeljno ogrodje iz trpežnega materiala, tanjše žice pa uporabimo za prepletanje znotraj ogrodja. Preden pa bo vzgoja dokončno uspela, nas čaka veliko dela s privezovanjem vej in rezanjem, po tem, ko je lik dokončno oblikovan, pa ga vzdržujemo z redno rezjo.

md285_mabic_oblikovanje_1.jpg

Oskrba rastlin. Rastline potrebujejo dobre rastne pogoje, na splošno pa tisa in pušpan nista zahtevna, le tistim, ki so najbolj neučakani, se zdi njuna rast nekoliko prepočasna. Potrpežljivost je pomembna vrlina pri oblikovanju najzahtevnejših oblik, rastline pa moramo stalno pregledovati, da še pravočasno ukrepamo ob pojavu škodljivcev. Na pušpanu se rade pojavijo pršice, hržice in razne gosenice, ki lahko naredijo veliko škodo. Med boleznimi pa je najpogostejša pušpanova rja, ki je izjemno agresivna in jo je največkrat nemogoče ustaviti. Najprej so jo odkrili v Belgiji, pred leti pa se je pojavila tudi v Sloveniji. Na žalost vsaj za zdaj še ni učinkovitega sredstva zoper to bolezen, zato se lahko namesto pušpana odločimo za odporno tiso. Pletje, zastiranje in zalivanje v suši je prav tako del vrtnarskega vsakdana, gnojimo pa zgodaj spomladi in še enkrat do junija, pozneje ne več. Postavljanje zaščitnega ogrodja pred zimo je obvezno povsod, kjer lahko pričakujemo obilne snežne padavine. Teža snega lahko naredi nepopravljivo škodo z lomljenjem vej, zato ga redno odstranjujemo.

Striženje. Oblikovanje likov je mnogo zahtevnejše kot striženje žive meje. Tudi pri oblikovanju likov je z okroglimi manj dela kot z oglatimi in jih lahko uspešno vzdržujemo tudi prostoročno brez posebnih pripomočkov. Pomembno je, da rastline vzdržujemo redno, najbolj zapletene oblike moramo rezati skoraj vsak mesec, da ostane rast gosta in zbita, za rez pa se odločimo takoj, ko nova rast kvari določeno obliko. Kadar se katera izmed ogrodnih vej poškoduje zaradi loma ali drugih dejavnikov, jo previdno odstranimo in na njeno mesto usmerimo ter privežemo najprimernejšo sosednjo, da zakrije nastalo vrzel v liku. Pri striženju zapletenih oblik bomo potrebovali dobre ostre škarje za čisto in natančno rez. Zato je pomembno, da je vrtno orodje skrbno izbrano in negovano, da je rez čista in se nastale rane hitro zacelijo.

Z oblikovanjem rastlin bomo imeli na vrtu veliko veselja, da pa bodo nastali liki ostali takšni, kot smo si jih zamislili, še dolga leta, bomo zanje ustrezno skrbeli in jih negovali.