Monitor za izboljšanje telesne drže

V podjetju Philips so na primer pred kratkim predstavili poseben monitor ErgoSensor, ki spremlja telesno držo uporabnika in ga opominja, kako naj jo izboljša. Energetsko učinkovit 24-palčni LCD zaslon je izdelan iz reciklirane plastike in je odgovor na vedno pogostejše težave ljudi s hrbtenico, vratom in očmi, ki jih povzroča nepravilno sedenje za mizo. Vgrajen senzor tako spremlja, kako uporabniki sedijo, ponuja nasvete za izboljšanje drže, medtem ko izdaja opomnike v enakomernih časovnih intervalih.

myontec.jpg

Analitično spodnje perilo

V finskem podjetju Myontec so izumili unikatno spodnje perilo z elektromiografskimi senzorji, ki lahko spremljajo, kako intenzivno urite mišice med vadbo. Podatki se zatem pošljejo do vašega računalnika, da si jih lahko podrobneje ogledate in jih analizirate. Omenjeno spodnje perilo bo potrošnikom predvidoma na voljo v roku dveh let.

Električne majice

Pisali smo že o pisalnih mizah, ki lahko s pomočjo poganja pedal napajajo mobilne naprave, zdaj pa je našo pozornost pritegnile električne majice, ki uporabljajo različne temperature, ki jih telo oddaja v majico, za proizvajanje električne energije. Energija se nato usmeri in porabi za polnjenje naprav – v roku osmih ur naj bi proizvedli toliko energije, da lahko napolnite napravo od 10 do 15 odstotkov.

sobni_monitorji.jpg

Sobni monitorji

Mark Rolston iz oblikovalskega biroja Frog si je zamisli, da bi bila prihodnost veliko lepša, če v domu ne bi imeli toliko zaslonov (telefon, televizija, računalnik…). Zato je po prostoru namestil več projektorjev in kar celo sobo spremenil v zaslon, ki ga uporabnik lahko uporabi za dostop do spleta, video klepeta in več. Novice je tako možno gledati kar na kuhinjski mizi, video pogovor pa se denimo prikazuje na hladilniku oziroma kjer vi želite. Ker zaslon ni več ravna ploskev, se namreč lahko želene informacije prikazujejo tridimenzionalno po celi sobi.