1. Uporaba čistil z belilom in amoniakom

Takšnih čistil nikar ne uporabljajte. Na voljo je precej drugih čistil, ki so bolj nežna, površina pa bo ravno tako odlično očiščena. Čistila na osnovi belila ter amoniaka bodo sčasoma razbarvala fuge med ploščicami, kar bo uničilo videz še tako lepih in tako čudovito položenih ploščic.

2. Čiščenje z grobimi čistilnimi pripomočki

Za čiščenje ploščic in fug nikoli ne uporabljajte žičnatih gobic ali grobih abrazivnih čistil. Ploščice imajo namreč fino prevleko, ki se bo ob uporabi takšnih sredstev uničila, zato bodo izgubile lesk in ne bodo več gladke. Bolje je, da uporabljate mehke gobe in krpe.

3. Očistite takoj

Če po ploščicah kar koli polijete, morate to takoj očistiti. Vsaka stvar, ki lahko pusti madež na oblačilih, bo namreč pustila madež tudi na ploščicah – še zlasti na fugah. Olje, paradižnikova omaka in razlite pijače se hitro vpijejo, zato s čiščenjem nikar ne čakajte.

4. Prekomerno močenje

Če za čiščenje uporabljate preveč mokro krpo, tako da voda ostaja na ploščicah, se bodo te poškodovale, na njih pa se lahko pojavijo tudi lise. Minerali v vodi iz pipe lahko privedejo celo do tega, da se ploščice razbarvajo. Poleg tega se lahko zaradi prevelike vlage na ploščicah in fugah prične nabirati plesen.

5. Zaščita pred pohištvom

Ploščice so trpežne in marsikaj prenesejo, vendar bodo počile ali se celo odkrušile, če ne boste pazili in boste nanje na primer z veliko silo spustili kos pohištva. Prav tako se bodo obdrgnile, če boste pohištvo stalno potiskali po njih – torej na spodnjo stran nog stolov in miz namestite zaščitne nalepke iz filca. Enako velja tudi za lonce večjih lončnic, ki stojijo na ploščicah. Kadar premikate pohištvo, na primer med čiščenjem, bodite previdni, da se ploščice ne obdrgnejo, počijo ali odkrušijo.

6. Sesanje z električno krtačo

Če imate sesalec s krtačo, v kateri je mehkim talnim oblogam namenjena vrtljiva ščetka, je ne uporabljajte na ploščicah. Takšna krtača jih namreč lahko poškoduje, saj je pregroba – če bi sesalec dolgo pustili stati na mestu bi se dejansko obrusile! Uporabljajte torej klasično krtačo za trde talne površine. (Nekateri sesalci pa omogočajo, da na električni krtači s pritiskom na gumb ustavite vrtenje ščetk.)

7. Neredno pometanje in pomivanje

Umazanija je za ploščice pravi polom – trdi drobni delci umazanije, na katere stopamo med hojo po ploščicah, so zanje kot počasno brušenje z brusnim papirjem. Ploščice torej redno pometajte oziroma sesajte, enkrat tedensko pa tla tudi pomijte.

8. Uporabljajte predpražnike

Večina umazanije, ki jo prinesemo v naš dom, se prenaša na podplatih čevljev in copat. Da boste imeli čisto ter lepe ploščice, je priporočljivo, da imate pri vstopu v vsak prostor vašega doma predpražnik ali manjšo okrasno preprogo, kjer se bo obdržala večina umazanije. In seveda ne pozabite teh predpražnikov redno stresti!

9. Neredna uporaba impregnacijskih čistil

Ploščice in fuge, ki so redno v stiku z vodo (na primer ob kopalni kadi), je treba vsake toliko impregnirati – jih zaščititi pred uničujočim vplivom vode.

10. Čistila na oljni osnovi

Če so vaše ploščice obdelane z lakom do visokega sijaja, potem jih nikoli ne čistite s čistili, ki vsebujejo maščobo – sicer tvegate, da bo hitro prišlo do zdrsev in padcev.
 

Več na: www.marmelina.si