Pozno poletno cepljenje

Sadjarji mu rečemo cepljenje na speče oko, tudi okuliranje, saj bo cepič oziroma cepljeno žlahtno oko odgnalo šele naslednjo pomlad v nasprotju s cepljenjem na živo oko spomladi, ko cepiči odženejo še v istem letu. Med načinoma obstajajo še druge razlike, predvsem pa je okuliranje preprostejše. Poleg tega ni treba že prej nabrati cepičev z žlahtnimi očesi in jih shranjevati do cepljenja v ustreznih pogojih, temveč očesa režemo sproti tik pred cepljenjem.

cepljenje.jpg

Material za delo

Za okuliranje potrebujemo oster nož, najboljši je cepilni, in nekaj veziva za učvrstitev cepljenega mesta. To so lahko cepilne gumice, izolirni trak, rafija, polivinilasti trakovi ipd.

cepljenje1.jpg

Priprava cepičev

Za cepljenje so primerni enoletni poganjki debeline svinčnika, ki jih jemljemo s sončne strani krošnje, kjer so tudi najbolj razviti. Pokončni in močni poganjki za cepljenje niso primerni, saj so pri teh stranska očesa zaradi bujne rasti navadno slabše razvita. Očesa z odrezanega cepiča je najbolje porabiti takoj, lahko pa jih za nekaj časa shranimo zavite v moker časopisni papir in spravljene v polivinilasti vrečki, če smo daleč od mesta cepljenja. Pred cepljenjem jih očistimo, posebno pri začetnikih pa je priporočljivo, da očesa predhodno narežejo v posodo z vodo, da se zaradi počasnejšega dela ne izsušijo.

cepljenje2.jpg

Načini cepljenja

Najbolj uveljavljena sta dva načina cepljenja, in sicer T-okulacija in ploščičasta ali angleška okulacija.

T-okulacija: Postopamo tako, da z ostrim nožem najprej zarežemo okoli 3 cm vzdolžno, potem pa še na začetku rezi prečno, da zarišemo črko T. Oko zarežemo približno 1 cm pod njim in potegnemo navzgor ter ga odstranimo od poganjka skupaj s kambijsko plastjo. Odrezano oko nato vstavimo v T-zarezo in povežemo. Sadjarji imamo navado pustiti pri očesu del listnega peclja, da z njim čez dva do tri tedne preverimo uspešnost posega. To naredimo tako, da ga s prstom skušamo zalomiti, in če se lepo loči od vstavljenega očesa, je bilo cepljenje uspešno.

cepljenje3.jpg

Ploščičasto cepljenje: Novejši način cepljenja na oko je ploščičasta okulacija, ki jo imenujemo tudi angleško cepljenje. Pod očesom na cepiču zarežemo v les nekoliko postrani stran od očesa in nato zarežemo še 1,5 cm nad očesom ter potegnemo z nožem pod njim do zareze. Podobno naredimo tudi na podlagi, s tem, da je zareza na spodnjem koncu postrani in navzdol, da se spodnji del očesa lepo usede vanjo. Vez utrdimo s polivinilastim trakom, s katerim prekrijemo tudi oko.

V toplem in vlažnem vremenu se cepljena vez med rastlinama ustvari v treh tednih. Tako lahko razmnožimo in plemenitimo ne samo sadne, temveč trudi druge vrtne rastline, kot so vrtnice, magnolije, glogi in še mnoge druge.