Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana v koprodukciji z zavodom MARIBOR 2012 - Evropsko prestolnico kulture v okviru projekta Umetnost zmeraj zmaga/Terminal 12 na Strossmayerjevi ulici 6 v Mariboru predstavlja razstavo Silent Revolutions, sodobno oblikovanje v Sloveniji. Izbrana oblikovalska dela poosebljajo strasti in obsesije posameznih ustvarjalcev ter zagon, inovativni razvoj in visoko kakovostno proizvodnjo, od filigransko izdelanih gramofonov Franca Kuzme in zapeljivih luči Black Cherry Lamps oblikovalke Nike Zupanc do prvega večjega hibridnega plovila na svetu Greenline 33 Hybrid podjetja Seaway in modularnih fasadnih sistemov Qbiss One with ArtMe, ki jih razvija podjetje Trimo.

exhibition_image_silent_revolutions_foto_jana_urbas.jpg

Prva večja mednarodna predstavitev slovenskega oblikovanja

Razstava predstavlja še ključne izdelke velikanov slovenske industrije, med drugimi serijo Elanovih revolucionarnih smuči WaveFlex, ki so jo oblikovali z birojem Gigodesign, Alpinine čevlje za tek na smučeh Racing Elite, ki so jih razvili s studiem Jure Miklavc, in Gorenjevo linijo gospodinjskih aparatov Simplicity Gorenje Design Studia. Razstava prinaša na ogled izbrana dela več kot 25 slovenskih oblikovalcev in je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. Z izborom dizajnerskih izdelkov na razstavi so pod žaromete postavljena tako pomembna podjetja, ki so razvila blagovne znamke, kot tudi posamezni oblikovalci, ki so proizvedli izdelke v omejenih serijah.

Ob tem pa je širok razpon nedavnih primerov oblikovanja postavljen v dialog s petimi zgodovinskimi, ikonskimi oblikovalskimi predmeti slovenskih oblikovalcev iz 50., 60. in 70. let. Razstava Silent Revolutions, sodobno oblikovanje v Sloveniji je v Mariboru razširjena z obsežnejšimi predstavitvami nekaterih oblikovalcev in studiev, ki so z izbranimi izdelki tudi del skupinske razstave. Način predstavitve je v domeni oblikovalcev in za razliko od skupinske predstavitve objektov po izboru kustosa omogoča širši pogled v njihovo razmišljanje in ustvarjanje.

silent_revolutions_composition3_foto_jana_urbas.jpg

Razstavljavci na razstavi

Razstava v Umetnostni galeriji Maribor je že peta v nizu mednarodnih predstavitev slovenskega oblikovanja in podjetij. Pred tem je bila od konca leta 2011 že uspešno predstavljena na London Design festivalu v Veliki Britaniji, na Dutch Design Week v Eindhovnu na Nizozemskem, na Triennale di Milano in nedavno na Belgrade Design Week.

Oblikovalci na razstavi: Igor Akrapovič, Asobi, Bevk Perović arhitekti, Lara Bohinc, Ivo Boscarol, Gigodesign, Gorenje Design Studio, Jernej in Japec Jakopin, Leonora Jakovljević, Kabinet 01, Toni Kancilja, Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, Franc Kuzma, Studio Miklavc, Rok Oblak, Oloop, Tanja Pak, Marko Pavlinec, Janez Suhadolc, Arne Vehovar, Nika Zupanc, Peter Florjančič, Niko Kralj, Saša J. Mächtig, Davorin Savnik, Marko Turk.

Podjetja na razstavi: Akrapovič, Alpina, Lara Bohinc, Elan, Glesia, Gorenje, Imas, Intra lighting, Kuzma, La Femme et la Maison by Nika Zupanc, Leonora Mark – ave femina, Pipistrel, Seaway Group, Stol & Stol, Trimo, Vertigo Bird, Zilio Aldo & C. Sas, Iskra, Imgrad, Stol Kamnik, Elektroakustični laboratorij.