Vzemite si nekaj časa za razmislek

Premislite, preden se zaženete v delo. Zakaj je omara ali shramba v takšnem neredu? Kaj je privedlo do tega? Kdo jo uporablja? Kaj bi radi v njej dosegli? Kako boste red vzdrževali?

Preprečevanje

Navlake se sicer iz prostora lahko relativno hitro znebite, a prav tako jo lahko hitro pridobite nazaj. Naučite se reči ne podarjenim stvarem oziroma se odpovejte nakupu novih, če jih v resnici ne potrebujete. Dobro premislite, preden domov prinesete kaj novega.

closet_organization.jpg

Prehitevanje

Vas je pogled na shranjevalni sistem v trgovini navdahnil za pospravljanje? Nikar se ne zaženite v nakup. Najprej doma preučite, kaj zares potrebujete in si naredite spisek. V izogib napakam si vedno zapišite mere in s seboj v trgovino vzemite meter.

Sam izdelek ne bo odpravil problema

Motite se, če mislite, da bo že sam nakup shranjevalnega sistema odpravil vse vaše probleme. Najboljša omara za čevlje vam ne bo pomagala, če je ne boste uporabljali oziroma boste vsak dan domov prinesli nov par obutve.

Kam z odvečnimi stvarmi?

Ste pospravili omaro, zdaj pa vam po tleh ležijo kupi oblačil ali igrač, pa ne veste, kam z njimi? Preden se lotite dela, razmislite tudi o tem. Jih želite podariti, prodati ali vreči stran?

Vsak prostor naj ima svoj namen

Vsak prostor naj ima svoj namen. Če boste namreč dopustili, da ga nima, se bo v njem kaj kmalu nabralo ogromno navlake. Uvedite pravilo: vsaka večja ravna površina, kot je denimo miza ali pult, mora biti dnevno ali pa vsaj tedensko očiščena. Če imate razdelilnik za papir, posamezne predelke ločite na prostor za kuverte, papir, kataloge, račune in podobno, sicer boste kmalu imeli celo zmešnjavo in ne boste našli ničesar.

gasl_organizing_tips_07.jpg

Samo začasno bom odložil sem

Fraza "Samo začasno bom odložil sem" pogosto pomeni, da ne veste, kam s stvarjo. Kadar se zalotite pri tem razmišljanju, poskušajte takoj razrešiti to dilemo. Tako se vam stvari ne bodo nabirale.

Zagotovo mi bo kdaj prišlo prav

Razmišljanje, da vsaka stvar kdaj prav pride, je napačno. Morda bo prav prišla komu, a če vam nekaj že leta leži v garaži ali na podstrešju, potem zagotovo ne vam. Podarite ali prodajte jo komu, ki jo zares potrebuje.

Vsi družinski člani morajo skrbeti za red

Nič vam ne bo pomagalo, če boste končno naredili red v omari ali shrambi, če tega ne bodo upoštevali ostali družinski člani. Povejte jim, kako naj vzdržujejo na novo vzpostavljen red, sicer bo ves vaš trud zaman.

Razdelitev nalog

Zdaj, ko ste končno naredili red, ga vzdržujte. Obleke morajo biti na obešalnikih oziroma lepo zložene, perilo in posoda redno oprana, igrače pospravljene. Kdo bo skrbel za kaj? Veliko dela ni postorjenega ravno zato, ker se ljudje zanašajo, da ga bo opravil nekdo drug. Razdelite naloge in naredite temu konec.