Povezava z notranjim prostorom

Pri opremljanju pazite, da bo zunanji prostor deloval kot podaljšek notranjega, ne pa kot tujek. Najlažje boste to dosegli s pergolami, stebri in podobnimi arhitekturnimi elementi ter uporabljenimi materiali. Ljudje želijo biti tudi v notranjosti povezani z zunanjim prostorom, zato zadnji del hiše odprite. Poskrbite, da bo imel veliko naravne svetlobe in boste z njega imeli lep razgled ter hiter dostop na vrt. Do vrta naj – če je to le mogoče – vodi več poti.

Oprema

Ko izbirate materiale za zunanje prostore, pazite, da izberete takšne, ki so odporni proti vremenskim vplivom. Tako jih boste lažje vzdrževali, pa tudi dalj časa uživali v njih. Talne obloge so dandanes po večini izdelane iz kompozitnih materialov, ki ne potrebujejo dodatnega nanosa zaščitnega sredstva ali lepila. Če želite uporabiti les, kupite trd eksotični les, ki je naravno odporen proti gnitju. Tudi kamen je dobra izbira, saj se lepo sklada z naravno krajino, pa tudi z opeko, betonom in tlakovci ne boste "usekali" mimo.

img_0331.jpg

Tudi če živite v toplejšem podnebju, si omislite kamin. Ta namreč prostoru doda osrednjo točko, toplino in občutek udobja. Razmislite, ali ga želite vgraditi ali raje imeti prenosnega, ki ga boste lahko, če vas bo zeblo, premaknili bliže, oziroma njegovo mesto prilagodili v skladu s potrebami. Na vrtu uredite kuhinjo. Lahko postavite samo žar ali pa si omislite celotno opremo, kot jo imate v notranjosti. Prostor opremite z umivalnikom, hladilnikom, pomivalnim strojem, barom, kotičkom za pripravo hrane, vgradnim žarom in štedilnikom na les. Pri tem imejte v mislih inštalacije, zavetje in vremensko odporne materiale.

Prostor opremite s klopmi, bodisi vgradnimi bodisi prenosnimi. Te vam namreč ne bodo zavzele toliko prostora, kot bi vam ga stoli. Paviljoni so izvrstna izbira, saj lahko zrak skozi odprtine nenehno kroži. Če ga obdate s plezalkami, pa boste še dodatno zaščiteni pred soncem in vetrom. Do določene mere lahko kontrolirate klimo tudi na prostem. Podnevi na strop pergole namestite ventilator. Ta bo poleg prijetnejšega ozračja tudi odganjal mrčes. Senco in s tem prijetnejše bivanje zunaj vam bodo zagotavljali tudi senčniki, tende, verande, paviljoni. Ponoči in ob hladnih večerih pa vključite prenosni grelnik.

Ne pozabite na zabavno komponento. Omislite si LCD televizor in zvočnike za zunanjo uporabo. Nekateri so oblikovani tako, da se izvrstno ujemajo z naravnimi elementi. Ne pozabite na razsvetljavo. Najboljši rezultat boste dosegli z več različnimi viri svetlobe. Poleg "običajnih" svetil v prostor namestite laterne, sveče, ne pozabite pa niti na osvetlitev krajine. Zaradi varnosti nujno osvetlite stopnice, potke in vodne vire. Voda bo prostoru dala še tisto piko na i. Lahko si omislite samo vodnjak ali ribnik, če imate nekoliko več pod palcem, pa na vrt postavite masažno kad ali/in bazen. Pred gradnjo slednjih se poučite o gradbenih predpisih.

dsc_0001_2_xzuz_q5c7.jpg

Ograja

Z ograjo si boste zagotovili zasebnost, obenem pa poskrbeli tudi za varnost svojih otrok in hišnih ljubljenčkov. Nižji kamniti zid vam lahko služi tudi kot pult ali dodatno sedišče. Zunanji prostor je bolje imeti na južni strani hiše. Ta se namreč hitreje ogreje in je zato tudi bolj udobna za bivanje v hladnejših mesecih.