Gradnja oziroma obnova objektov v nizkoenergijskem oziroma pasivnem standardu se je (končno) začela dogajati tudi na področju večstanovanjskih in javnih objektov. To smo po sedmih letih izvajanja akcije z naslovom Iščemo energijsko učinkovite objekte v Sloveniji »občutili« tudi v uredništvu priloge Moj dom, saj smo na letošnji razpis prejeli precej pestro paleto prijav na naš razpis.

Po številu prijav sicer letošnje leto ni bilo tako uspešno kot prejšnja leta (prejeli smo skupno sedem prijav), ampak nas je prijetno presenetila struktura prijav.

Tako smo v kategoriji novogradenj prejeli tri prijave iz javnega sektorja, in sicer dva vrtca, zgrajena po standardih pasivnih objektov (vrtec Preddvor in vrtec Moravče) in manjše naselje (6 blokov), ki jih je v soseski Polje II zgradil Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana. Na enem izmed blokov so postavili celo sončno elektrarno z močjo 42 kW in 52 kvadratnih metrov sončnih kolektorjev za ogrevanje tople sanitarne vode.

V kategoriji obnova večstanovanjskih objektov smo prav tako prejeli dve prijavi, in sicer temeljita energetska sanacija stolpnice v Topniški ulici v Ljubljani in še enega večstanovanjskega bloka v Ljubljani.

V kategoriji zasebnih stanovanjskih objektov se bosta za priznanja potegovali dve družinski hiši, in sicer ena iz Ljubljane, druga pa iz naselja Križe pri Tržiču.

Zaradi poletnih počitnic, ko naša priloga ne bo izhajala, bomo vse prispele prijave podrobno predstavili v drugi polovici septembra.

Zdaj je na vrsti komisija, ki bo do konca avgusta pregledala in ocenila vse prijave ter izbrala najboljše v posamezni kategoriji.

Priznanja bomo v sodelovanju s Celjskim sejmom in Eko skladom podelili v okviru letošnjega mednarodnega sejma podjetništva in obrti (MOS), ki bo na Celjskem sejmu od 11. do 17. maja. Datum in uro posebne prireditve s podelitvijo priznanj bomo objavili v prilogi Moj dom, ki bo izšla proti koncu avgusta. Prijavitelje pa bomo o tem obvestili tudi po pošti oziroma elektronski pošti.