Prešano in posušeno cvetje je obstojno, primerno za izdelavo slik ter obeskov za nakit ali za ključe, voščilnic, kazal za knjige, z njimi lahko okrasimo darilno embalažo in še marsikaj. Rastline moramo pripraviti tedaj, ko je cvetje v polnem cvetenju.
Nabiranje in prešanje cvetja je gotovo eden najlepših ustvarjalnih konjičkov, ki pa žal danes ni več tako pogost kot nekoč. Naloga ni zahtevna in je primerna za ustvarjalce vseh generacij, tudi za otroško ustvarjanje.

Nabiranje cvetja in prešanje

Cvetje in liste je najbolje nabirati ob sončnem vremenu v popoldanskih urah, saj tedaj rosne kaplje izparijo in cvetje ni več vlažno. Če pa ste slučajno nabrali mokro cvetje, ga morate, preden ga prešate, popivnati oziroma osušiti. Le tako nabrano cvetje obdrži lepo barvo.
Nabiramo samo brezhibne rastline (ne smemo nabirati zaščitenih), ki jih odrežemo s škarjami. Cvetove odrežemo tako, da na cvetu ostane za 2 centimetra stebla.  Za nabiranje cvetja potrebujete PVC-vrečko in gumico. Vrečko napolnimo z zrakom in vanj polagamo cvetje, potem pa vrečko zavežemo. Če rastline nabiramo v košaro, pokrijmo dno košare s PVC-folijo, nanjo polagajmo cvetje in potem pokrijmo z drugo folijo, da ne bo uvenelo.

Prešanje v telefonskem imeniku

Za prešanje cvetja ne potrebujemo veliko: lahko uporabimo kakšen star telefonski imenik ali knjigo ali časopis oziroma pivnike ter nekaj kartona, ali pa si naredimo posebno stiskalnico oziroma prešo.  V knjigo oziroma med časopisni papir polagamo rože, liste in stebla.  Polagamo rastline enakih debelin skupaj,
da se enakomerno stisnejo. Rastline razporedimo enakomerno vsaj 1,5 centimetra narazen. Če imamo rastlin več in bi bila nevarnost, da se dodane plasti deformirajo, si pomagajmo s trdim kartonom, ki ga vstavimo vmes. Najlepše se prešajo ploščati cvetovi. Cvetovi, ki so bolj izraziti, pa zahtevajo, preden jih položimo v telefonski imenik ali knjigo oziroma med pole papirja, nekaj dodatne obdelave. Nekatere cvetove prej malo stisnemo z roko, nekatere cvetove oddvojimo od beta, popek šipka denimo prerežemo s skalpelom oziroma britvico... Na koncu knjigo ali telefonski imenik obtežimo, na primer z opeko ali kakšno težjo stvarjo.

Kako naredimo prešo

Enostavno prešo lahko naredimo sami. Prešo oziroma stiskalnico za prešanje cvetja potrebujemo predvsem tedaj, ko prešamo debelejša stebla, mesnate cvetove, liste in popke ali več teh. Cvetje polagamo med vpojni papir in karton.
Prvi teden sušenja matice vsak dan še malo privijemo...

Potrebujemo

2 čvrsta kosa vezane plošče 50 cm x 30cm
4 vijake 8 cm z navojno matico,
3 pole vpojnega papirja ali pivnike,
trd valovit papir od embalaže, za vsaj 8 slojev,
vrtalnik za luknje,
izvijač.

Izdelava

1. Vezno ploščo najprej dobro obrusimo.
2. Z vrtalnikom naredimo na vogalih vsake plošče 4 luknje za vijak.
3. Izrežemo papir in karton. Velikost naj bo taka, da ne bo motila vijakov v plošči. Izrezan pravokotnik zato še trikotno prirežemo.
4. Med karton položimo po dva kosa vpojnega papirja.
5. Naredimo vsaj osem takih slojev.
6. Vstavimo vijak in privijmo z matico. Tako smo dobili prešo.

Prešanje z likalnikom. Cvet dajmo med dva kosa vpojnega papirja ali pivnika in pritisnimo z likalnikom za 10 do 15 sekund. Ohladimo in postopek še nekajkrat ponovimo.

Sušenje v mikrovalovni pečici. Cvetje damo med papir ali pivnik in vse to med dve keramični ploščici, ki jo povežemo z elastiko. Pečico segrevamo od 30 do 60 sekund naenkrat, potem ohladimo in postopek ponovimo. V mikrovalovko lahko damo tudi knjigo, v kateri prešamo cvetje, vendar mora biti ta brez kovinskih sponk.
Čas sušenja rastlin je različno dolg.  Tanke rastline potrebujejo za sušenje dva do tri tedne, debelejše nekoliko več. Če želimo, da cvetje obdrži barvo, moramo poskrbeti za stalen vir toplote. Če je poleti toplo, to zadostuje, v hladnih in deževnih dneh pa je najbolje, da knjigo oziroma prešo postavimo v štedilnik in ga ogrejemo na 40 stopinj Celzija ter toploto vzdržujemo. To ponavljamo 4 do 5 dni.

Hramba prešanega cvetja 

Za hranjenje prešanega cvetja je najbolje imeti posebno mapo – herbarij (lahko ga kupimo). Med liste vstavljamo prešane rastline, čezenj pa pokrijemo prozorno folijo, da ohrani obliko. Dobro je tudi, da naredimo kazalo, da bomo cvetke hitreje našli. Na papir lahko tudi napišemo podatke o rastlini: ime rastline, kje in kdaj smo jo nabirali in čas, ki smo ga porabili za sušenje. To bo še posebno dobrodošlo tedaj, ko bomo prešane cvetlice poklonili nekomu, za katerega vemo, da ga bo tako darilo razveselilo in jih bo znal s svojo domišljijo koristno uporabiti.