Tudi vaš dom potrebuje pripravo na poletni čas

Temperature se dvigujejo in čas je, da pripravite naš dom na toplejše vreme. Toda preden zaženete klimatsko napravo in vklopite škropljenje na vrtu, pozorno preglejte vaš dom. Z nekaj preprostimi nastavitvami in opravili boste uspeli privarčevati na porabi energije ter se izogniti dragim popravilom.

Nastavite klimatsko napravo

Vsaj enkrat letno poiščite profesionalno pomoč za nastavitev vaših klimatskih naprav. Zadnja stvar, ki si jo namreč želite je, da bi vaša klima zatajila, ravno ko se prične obdobje visokih temperatur. Strokovna pomoč bo poskrbela za poškodbe,morebitna puščanja ter za večjo učinkovitost opreme.

Očistite in nastavite ventilatorje

Očistite stropne ter prenosne ventilatorje za večjo učinkovitost ter manj prahu. Izklopite ventilatorje, kadar jih ne uporabljate ali ko zapustite hišo.

poletje_ventilator.jpg

Preverite zračne filtre

Poskrbite za to, da bodo vaših sistemih ogrevanja ali hlajenja nameščeni čisti filtri. Pralni filtri za sisteme hišnega ogrevanja se z lahkoto očistijo ter so hitro pripravljeni za ponovno uporabo. Pri teh filtrih je zamenjava potrebna le vsakih nekaj let, s čimer boste na dolgi rok prihranili denar. Vendar pa pri kupovanju novih filtrov ne skoparite ter poskrbite za ustrezno čiščenje in sušenje.

Premislite o uporabi naprav

Raje kot pečico, ki ustvarja toploto v vašem domu ter preprečuje, da bi se ta ohladil, uporabljajte žar. Če boste zagnali domače pripomočke, kot sta pomivalni ali pralni stroj, ponoči, boste prihranili tako energijo kot tudi denar, saj so cene energije nižje zvečer.

poletje_pecica.jpg

Očistite okna

Očistite okna zunaj in znotraj ter preglejte šipe za morebitnimi poškodbami na steklu. Prav tako sperite tudi okenske zaslone ter po potrebi zamenjajte okenska tesnila.

Prilagodite termostat

V kolikor še nimate programskega termostata, ga namestite. Prednosti so povečano udobje, več nadzora ter veliki prihranki. S programskim termostatom poskrbite, da vaš sistem hlajenja ne bo ves dan ali vso noč v teku, s čimer boste pripomogli k nižjim stroškom energije.