Omarice

Nimate več prostora v kuhinjskih omaricah? Če le imate dovolj prostora, kupite še eno in vanjo pospravite vse svari, ki so razmetane na pultu. Se vam zdi, da pomivalne gobice, krpe in detergenti ob umivalniku kazijo vašo lepo kuhinjo? Pospravite jih v omarico. Da vam bodo pri roki, na notranjo stran vrat omarice obesite shranjevalni sistem in jih razporedite vanj. Pri nameščanju košaric preverite, ali je omarico mogoče normalno zapreti.

kitchen_design_storage_14.JPG

Notranja vratca omare so zelo primerna tudi za ureditev  "sporočilnega centra". Obesite tja tablo ali koledar z opomniki in namestite košaro za pošto ter eno za pisala in samolepilne listke. Imate omare na nogah in je med tlemi in dnom omare še dovolj prostora za predal? Vgradite ga. Tako pridobljen prostor lahko izkoristite za spravilo otrokovih igrač ali za pladnje in pekače. Če nimate shrambe, stvari shranite v omarice ali še bolje, v globlje predale, tako da bodo lahko vse vrečke stale pokonci.

Police

Namesto omare lahko namestite tudi police. Prostor bo tako deloval veliko manj utesnjeno. Na police zložite atraktivne pripomočke zanimivih oblik in barv, ki jih pogosteje uporabljate, ali gospodinjske pripomočke. Ne pozabite na električno vtičnico v bližini. Tako boste napravo lahko vključili v hipu in takoj začeli z delom.

Na steno lahko namestite tudi polico z rešetkami, na katero obesite kuhinjske pripomočke, kot so zajemalka, tlačilka ali sistem za shranjevanje začimb (te lahko shranite tudi v predal – pazite le, da jih ne boste imeli nad štedilnikom, saj lahko vročina vpliva na njihov okus). Na polico pa lahko postavite posode, lonce, pa tudi kuharsko knjigo.

img_0787.JPG

Kotiček za kavo

Niste čisto zbujeni, dokler ne naredite požirka kave? Uredite si kotiček zanjo. Poleg aparata za kavo postavite pleteno košaro. Vanjo pospravite filtre, kavna zrna in skodelice. Tako boste vse imeli pri roki in na enem mestu.

Kotiček za kuhinjske krpe

V bližini umivalnika uredite kotiček za kuhinjske krpe. Namestite obešalo, ki naj ima več palic, tako da boste lahko nanj obesili več krp. Čiste oziroma še neuporabljene pa pospravite v predal, omaro ali košaro.

Posode za shranjevanje

Suha živila iz kupljene embalaže prepakirajte v lične prozorne in zračno nepredušno zaprte posode. Tako boste prihranili kar nekaj prostora. Pomembne informacije z embalaže, kot so navodila za kuhanje in podatki o energijski vrednosti živil, izrežite in jih nalepite na zunanjo stran posode.

Predali

Za predal, v katerem hranite pribor, kupite razdelilnik. Tako boste v hipu našli žlico, vilice ali nož. Kupite predale s takšnim mehanizmom, ki jih je mogoče do konca odpreti, ne da bi jih iztaknili. Tako boste lahko polno izkoristili vso njihovo prostornino. Globok predal je idealen za shranjevanje steklenic in plastenk. Če ga nimate ali pa so vsi polni, kupite zanje globljo košaro in jo postavite na polico ali kuhinjski pult, če ne gre drugače.

Hladilnik

V hladilniku nikoli ne najdete tistega, kar iščete? Naredite red v njem. Kupite plastične košare. Živila razporedite po tipih (zelenjava, sadje ipd.) in košare označite. Ne pozabite označiti, kaj se skriva v vseh neprozornih posodah.

_117.JPG

Izkoristite vsak kotiček

Ozke predmete, kot so rezalne deske, pladnji ipd. shranite v pokončnem položaju. Tako bodo zavzeli manj prostora in jih boste lahko shranili tudi v zelo ozko odprtino. Za lažji dostop jih med seboj razdelite z razdelilnikom. Izkoristite kote in vanje namestite kotne omarice. Pod štedilnikom postavite omarico ali predalnike. Vanje shranite ponve, začimbe, pladnje in kuhinjske pripomočke. Tudi spodnji del kuhinjskega otoka ponuja številne možnosti za shranjevanje. Izkoristite jih! Kombinirajte zaprte z odprtimi površinami. Zakaj ne bi na policah imeli tudi krožnikov?

Shramba

Živila shranjujte po velikosti. Pazite le, da ne boste skupaj zložili stvari, ki so si podobne, a služijo vsaka svojemu namenu.

Odpadki

V predal ali omaro v bližini umivalnika namestite shranjevalni sistem za odpadke. Uredite več ločenih mest za različne vrste odpadkov in jih ločujte že med pripravo jedi. Če prenavljate ali kupujete novo kuhinjo, vam svetujemo, da omare in police namestite do stropa. Tako boste dobili več prostora za shranjevanje. Na vrh ne dajajte stvari, ki jih pogosto uporabljate. Če boste namestili police, njihovo višino prilagodite višini pripomočkov, ki jih nameravate nanje postaviti.