Lopata

Lopata je najpomembnejši in najbolj vsestranski kos vrtnarske opreme. Z njo lahko premikamo oziroma prenašamo zemljo, pesek in druge materiale, izkopavamo rastline, idealna pa je tudi za zastraševanje zajcev in drugih živali, ki se želijo polastiti naših povrtnin. Vsako sezono naostrite rezilo lopate. Tako bo kopanje veliko lažje. Pred delom preverite tudi, kako dobro je rezilo pritrjeno na ročaj – to je po navadi najšibkejša točka orodja.

Prekopalna lopata

Mnogi so prepričani, da sta prekopalna in navadna lopata eno in isto, a to ni res. Prekopalna ima ravno štirioglato obliko in krajši ročaj od navadne. Idealna je za obrobljanje cvetlične grede, "rezanje" v zemljo in dodajanje hranil prsti. Uporabite jo lahko celo za razbijanje ledu na zamrznjenih pločnikih. Če kupujete novo lopato, izberite takšno z nerjavečim jeklenim rezilom, saj vam bo služila dalj časa. Pri kvalitetnih lopatah je jekleno rezilo trdno povezano z ročajem.

_00424364.jpg

Vile

Vile so izvrstne za obračanje in zračenje prsti, še posebno glinene. Z njo lahko tudi "razbijete" kepe prsti in zemlji dodajate gnojilo. Idealna je za odstranjevanje zakopanih korenin ali kamnov in ločevanje skupaj sprijetih trajnic. Če kupujete nove vile, kupite takšne, ki so na vrhu vilic širše oziroma ravne. Pri težjih opravilih si boste lahko pomagali tako, da boste vile z nogo zasadili v zemljo.

garden_fork_2_8x6.jpg

Motika

Motika je izvrstna za obdelavo prsti in odstranjevanje mladega plevela. Z njo lahko tudi "razbijete" kepe prsti. S koničasto motiko na zelo enostaven način naredite brazde za sejanje semen. Pred sezono jo dobro nabrusite in si olajšajte delo. Obstajajo različni tipi motik – nekatere imajo ravna rezila, nekatere koničasta, nekatere pa imajo nad rezilom tudi dve konici, s katerima lažje sežemo med dve majhni rastlini.

Grablje

Grablje uporabljamo za rahljanje in glajenje prsti. Z zobmi razbijemo majhne kepe zemlje in odstranimo majhne kamenčke in odpadke. Če jo obrnete okoli, pa lahko z njo poravnate prst. Grablje so narejene iz različnih materialov. Pri nakupu imejte v mislih, da so aluminijaste veliko lažje od jeklenih.

Grablje za grabljenje listja

Grablje za grabljenje odpadlega listja imajo daljše in fleksibilne zobe. Slednje so lahko iz kovine, bambusa, plastike ali gume. Z njimi lahko poleg listja odstranimo tudi odpadke s cvetličnih gredic, trave in potk ali pogladimo sveže obdelano prst. Novejše grablje imajo ergonomsko oblikovan ročaj, zato jih je moč uporabljati dalj časa, ne da bi vas začela boleti hrbtenica.

leaf_rank.jpg

Ročna lopatka

Majhna ročna lopatka je izvrstna za sajenje čebulnic in drugih manjših rastlin. Ima trden ročaj in ukrivljeno rezilo s konico. Nekatere lopatke imajo ob strani nazobčane robove, s katerimi lahko odstranimo majhne korenine, plevel in ostale odpadke. Na voljo je ogromno različnih lopatk. Vzemite jih v roko in ugotovite, katera najbolj "sede" vanjo. Nekatere imajo ročaj prevlečen z gumo, ki ponuja veliko lažji oprijem kot zgolj lesen ročaj.

Ročni odstranjevalec plevela

Ročni odstranjevalec plevela je v bistvu miniaturna verzija motike. Čeprav vaš križ ob nenehnem sklanjanju trpi, pa je s tem orodjem veliko lažje priti do težko dostopnih mest kot z motiko običajnih dimenzij. Na voljo je več različic, od takšnih z ravnim rezilom do takšnih s koničastim, trikotnim in paličastim. Vzemite jih v roko in ugotovite, kateri odstranjevalec plevela se vam najbolj prilega. Če je ročaj preširok ali preozek za vašo roko, se boste namreč veliko hitreje utrudili.

Kanglica za zalivanje

Kanglica za zalivanje je tako orodje kot okrasni element. Sprva je bila narejena iz galvanizirane kovine, zdaj pa jo je moč dobiti v vsakovrstnih materialih, tudi v medenini in plastiki. Izberite takšno, v katero gre več vode, a ne preveč, da vas zaradi prenašanja ne bo bolela roka, in takšno, ki deluje uravnoteženo, tudi ko je polna. Veliko kanglic ima odtisnjene merilne oznake, tako da točno veste, koliko vode ste natočili vanjo. To je še posebno priročno, kadar v vodo dodajate gnojilo. Nikar pa ob nakupu nove kanglice ne vrzite stran stare. Slednja je namreč lahko odlična posoda za rastline.

img_2619.jpg

Zalivalna cev

Z zalivalno cevjo vam je prihranjeno mučno prenašanje vode v kanglici. Kupite večplastno gumijasto ali vinilno cev s trdnimi priključki za pipo, ki vam bo služila dolgo časa. Zatikanje je največja pomanjkljivost zalivalnih cevi. Debelejša ko je cev, manj verjetnosti je, da se bo kam zataknila.

Škropilna pištola za vrtno cev

Škropilna pištola za vrtno cev je idealna za zalivanje rož v posodah. Je v bistvu neke vrste kanglica, ki deluje na daljavo. Kupite takšno, ki jo je mogoče izključiti, da vam ne bo šla voda v nič. Veliko pištol ima gumijasto prevleko, ki omogoča boljši oprijem pa tudi toplotno izolacijo.

copper_spiral_water_wand_in_actionj.jpg

Škropilnik

Če zalivalno cev povežete s škropilnikom, boste želeno površino namočili brez truda – še stati vam ne bo treba zraven. Škropilnik lahko pritrdite tudi na napravo za samodejni vklop in izklop. Tako vam za zalivanje ne bo treba dvigniti niti prsta. Škropilniki imajo možnost nastavitve različno močnih curkov. A razmislite, koliko različic v resnici potrebujete, preden se zaženete v takšnega, ki jih ponuja na primer trinajst.

Samokolnica

Samokolnica je odlična za prevoz težjih stvari in umazanije, pa tudi odpadkov za lastno pridelan kompost. Privoščite si stabilno samokolnico z dvema pnevmatičnima kolesoma, ki se ne spustita, in visokima stranicama, v katero boste lahko dali veliko stvari. Manjše so sicer lažje za manevriranje okoli tesnih prostorov.

gardening_wheelbarrow.jpg

Rokavice

Različni tipi rokavic roke ščitijo pred različnimi poškodbami. Usnjene ali bombažne vas bodo obvarovale pred žulji pri pletju, žaganju ali lopatanju. Daljše in debelejše bodo zaščitile vaša zapestja in podlahti pri delu s trnatimi rastlinami, kot so vrtnice. Rokavice iz lateksa ali gume pa bodo preprečile, da bi se vam potile roke. Izberite rokavice, ki imajo pri členkih in v zapestju še dodatno zaščito.

dsc02829.jpg

Ščitniki za kolena

Čeprav je lepo biti v stiku z zemljo, pa je to zaradi klečanja lahko tudi zelo neprijetno in boleče opravilo. Omislite si ščitnike za kolena, ki bodo ublažila stik s trdno prstjo. Nekatere ščitnike je mogoče namestiti čez  hlače, kar pride zelo prav, da se ne umažete. Obstajajo tudi klečaniki. Najboljši so takšni, izdelani iz kovine in imajo ob strani ročke, s pomočjo katerih lahko veliko lažje vstanete. Nekateri klečalniki so tudi zložljivi, tako da jih boste z lahkoto prenašali okoli in jih po uporabi pospravili.