Na srečo obstajajo posamezniki, ki si s svojimi inovacijami prizadevajo za bolj trajnostni razvoj tehnologije. Eden od njih je študent elektrotehnike Samuel Hamill, ki je razvil prototip vrtne kosilnice, ki jo poganja izključno sončna energija.

Poseben izum, poseben videz

Njegov izum, ki je videti kot stranski del katerega od umetnih satelitov, ki lebdijo nad nami, je sicer del projekta, ki se ga je Hamill lotil skupaj s svojimi profesorji. Sončne celice na zgornjem delu kosilnice dajejo prototipu značilen videz. Solarni panel je nagnjen pod takšnim kotom, da je kar najbolj izpostavljen sončnim žarkom, nagib pa je mogoče tudi prilagajati.

sunny_grass_422_25642.jpg

Uporabnost in prednosti

Pa je Hamillov prototip kosilnice, ki je na prvi pogled videti še nekoliko okoren, sploh uporaben? Takšen fotonapetostni sistem lahko proizvede približno 160 vatov moči, s čimer lahko poganja dva elektromotorja. Vsak od teh dveh motorjev služi svojemu namenu – eden poganja rezila za košnjo trave, drugi pa uravnava nagib solarnega panela, pri čemer mu pomagata dva vgrajena fotoupornika, ki sledita poti sonca.

Prednost mehanizma je v tem, da za svoje delovanje ne potrebuje baterije, ki pa jo lahko zavoljo uporabnosti vanj vseeno dodamo, tako da je košnja mogoča tudi takrat, ko nebo prekrivajo oblaki.