Pantone je izdal knjižico Pantone View Home + Interiors 2013, ki ponuja najnovejše barvne trende in kombinacije za interjer in notranjo opremo. Izvršna direktorica instituta Pantone Leatrice Eiseman je povedala, da skrbno izbrane barvne palete zadovoljujejo predvsem praktične potrebe kupcev, hkrati pa ponujajo nove in vznemirljive trende. Ti se izkazujejo v devetih barvnih paletah: Izvedenec, Glamur, Nova stara šola, Robustni posamezniki, Izvlečki, Stopinje, Bivanje, Površinska obdelava in Neobičajno.

Izvedenec

pantone1.jpg

Barvna paleta Izvedenec ponuja svež pristop k uživanju lepih stvari v življenju, medtem ko odseva zgodovino in eleganco. Najsi gre za čudovit krožnik ali preprost mizni prt, je izbor barv prefinjen in prečiščen, vendar ne brez dotika dramatičnosti. Barve so kompilacija monokromatskih vijoličnih tonov, močno rožnate, globokega mahagonija, belega grobeljnika in zelene, ki se prelivajo v šampanjsko bež in srebrno.

Glamur

pantone2.jpg

Ime Glamur že samo odraža, kakšna je barva paleta. Elegantna in senzualna nas močno spominja na obdobje art deca, interpretiranega s sodobnimi vplivi. Je močno personalizirana in enkratna. Barve odražajo vzdušje minulega časa: rdeča, monako modra, najtemnejša črna in činčila ter eterična siva. Če želite glamurju dodati več sijaja, sta na voljo še srebrna in šampanjsko bež barva.

Nova stara šola

pantone3.jpg

Še ena paleta, ki je povezana z zgodovino in dediščino, je Nova stara šola, ki dodaja preobrat v siceršnjo klasično barvno paleto, ki jo običajno najdemo na ikonskih zastavah. Stil nas spominja na preteklost, vendar ponuja sodoben videz. Barve so močno rdeča, svetlo bela in močna kraljevsko modra ter modra kot ultramarin. Sivi odtenki so vidna povezava med starim in novim svetom.

Robustni posamezniki

pantone4.jpg

V interjer jezdijo tudi gavči ter kavboji kot Robustni posamezniki, ki spodbujajo in navdihujejo naravne odtenke prerije, brušenega usnja in lesa, zemeljski rjasti toni pa se stopijo z klasičnim vintage indigom in spranim džinsom.

Izvlečki

pantone5.jpg

Oranžne tone in odtenke začimb popelje na novo raven barvna paleta Izvlečki, ki v nas vzbuja asociacijo na privlačne vonjave ter ustvarja pikantne in pogosto nepričakovane kombinacije. Paleta doseže eksotičen višek v začinjeni koralni ter barvi melone in jabolka s cimetom. Tiho navzočnost prašno rožnate in barve pečene gline osvežujoče uravnoteži odtenek zelene banane.

Stopinje

pantone6.jpg

Stopinje so barvna paleta, ki nas vodi po poti živahnih plemenskih barv. Te so drzne in zelo neposredne. Zapeljujočemu ritmu odtenka mandarine, ki se je uveljavil že letos, sledijo pavje modra, ognjeno rožnata in sončno rumena, rumenozelena, imenovana oaza, pa si podaja roke z vročo sudansko rjavo.

Bivanje

pantone7.jpg

Paleta Bivanje nas vodi na čudežno in zapleteno potovanje, ki se izkazuje v zapeljivi mešanici odtenka vina, močni vijolični in barvi slive. Bledo rožnata in  rožnata kot fuksija si podajata roke z odtenki prerije in zelenimi zimskimi travami, za organski videz pa poskrbi odtenek gob šitake.

Površinska obdelava

pantone8.jpg

Površinska obdelava je izjemno teksturirana paleta, ki združuje gladkost in grobost. Vsebuje barve oceana in zraka, modre odtenke pa poudarjajo siva in odtenki kamenja ter breze v kombinaciji z zeleno barvo agave. Bronasta dodaja tej raznovrstni, a skladni paleti še eno dimenzijo in patino.

Neobičajno

pantone9.jpg

Nenavadna, čudna in celo nekoliko nora – tako bi lahko opisali barvno paleto Neobičajno, ki v trenutku spodbudi domišljijo opazovalca. Zanimanje nam lahko vzbudijo stil, tekstura, oblika ali dizajn, toda barve so tiste, ki nam takoj pritegnejo pogled. Barve, kot so ubito modra, bučna in odtenek čokoladnega pralineja, so namenoma umirjene, jantarno zelena, lipovo zelena, zlata, svetlo in temno vijolična pa jim predstavljajo ustvarjalno nasprotje.