Hidroponsko gojenje omogoči hitrejšo rast povrtnin in zelišč brez gnojil, pesticidov in drugih kemijskih snovi. Rastline se prehranjujejo z nadzorovanim dodajanjem hranilnih snovi, raztopljenih v vodi, katerih sestava je enaka tistim v tleh, rastejo pa brez stika z zemljo in škodljivci, ki živijo v njej – običajno v kockah kamene volne ali v posodah s posebno mešanico substrata. Hidroponski sistem (ki se je naprej uveljavil v velikih rastlinjakih), je čist in učinkovit, hkrati pa je naravna dekoracija vaših oken.

hydroponic_system_1.jpg

Kako deluje?

Črpalka iz zbiralnika v hidroponskem sistemu črpa vodo s hranili in jo dovaja koreninam rastlin. Voda in hranilne snovi, ki jih rastline ne vsrkajo, se vrnejo v zbiralnik za naslednji interval hranjenja. Korenine rastlin, ki jih gojimo v zemlji, so dolge in se na široko raztezajo, medtem ko so korenine hidroponskih rastlin vlaknaste, čvrste in kompaktne, zaradi česar mnogo bolj učinkovito izkoristijo (omejen) prostor – kar je idealno za urbane vrtnarje. Domači hidroponski sistem lahko izdelate sami ali pa ga kupite, saj je na voljo več različnih modelov.

Sveži pridelki tudi izven sezone

Ena največjih prednosti hidroponskega sistema je, da lahko sadje, zelenjavo, začimbnice in cvetlice vzgajamo tudi izven siceršnje rastne sezone. Pridelek preprosto oberemo doma; tako tudi natančno vemo, kako je pridelan – za razliko od zelenjave in sadja, ki ga kupujemo v trgovinah ali na tržnici. Kuharski mojstri so hidroponsko vzgajanje sveže zelenjave in začimbnic že vzeli za svojega, uveljavlja pa se tudi v gospodinjstvih. S hidroponiko dela poskuse tudi Nasa, ki načrtuje, da bi na tak način astronavti gojili užitne rastline na vesoljski postaji.

windowfarms.jpg

Rastlinska »farma« na oknu

Najenostavnejši način za hidroponsko gojenje rastlin je vrtnarjenje na oknu. Pobliže smo si ogledali sistem Windowfarms, ki ga sestavlja »stolp«, visok 120 centimetrov. Navpično nanizane posode visijo na kljuki nad oknom ali pa ga postavimo na tla, okensko polico ali polico ob oknu. Če je okno širše, lahko uporabimo tudi več stolpov. V sistem nasadimo rastlinske sorte, ki uspevajo na strani neba, kamor je obrnjeno okno, za dodatno svetlobo v hladnejšem delu leta pa poskrbimo s kompaktnimi fluorescentimi ali LED-sijalkami, ki jih pripnemo med rastline, ki svetijo nekaj ur na dan. V okenskem vrtu lepo uspevajo solata, jagode, kamilice, bučke, stročji fižol in različne začimbnice.