Nekaj priznanih notranjih oblikovalcev je pripravljenih deliti svoje skrivnosti z vami. Preberite si njihove nasvete.

V majhnih prostorih poskusite z velikim pohištvom

''Z nekaj izjemno velikimi kosi pohištva boste naredili vtis, da je soba večja, kot je v resnici. Resda se sliši protislovno, vendar deluje,'' pravi notranja oblikovalka Susan Ferrier. Takšen element je lahko na primer veliko zrcalo ali pa lestenec. Z različnimi velikostmi se rada poigrava tudi Myra Hoefer. Pri opremljanju pogosto uporablja svetilke z velikimi senčili, ki spominjajo na mesec, ter velike otomane.

Blazine naj bodo lepo polne

Lindsey Coral Harper vedno pazi, da blazine v dnevni sobi niso vrečaste in uplahnjene. Da bodo blazine lepo napete, poskrbite tako, da uporabite nekoliko večje polnilo, kot je velikost preobleke.

Ni nujno, da so stoli v jedilnici udobni

Robert Couturier meni, da so stoli v jedilnici niso nujno udobni. ''S preveč udobnimi stoli spodbujate nepravilno držo in dremanje,'' pravi. ''Če so stoli v jedilnici rahlo neudobni, bodo ljudje bolj pozorni na pogovor. Jaz jih vedno izbiram samo glede na videz.''

robert_couturier_3.jpg

Pohištvo uporabljajte na nepričakovane načine

Oblikovalec Chris Barrett rad pri opremljanju eksperimentira in odkriva nove načine postavitve pohištva. Starinsko češko mizo z estetsko zakrivljenimi nogami je pri opremi kalifornijskega stanovanja uporabil kot kuhinjski otok. Tako je prostoru podaril osebnost.

Ne pretiravajte z usklajevanjem

Madeline Stuart po navadi dnevno sobo okrasi z blazinami, ki jih sama oblikuje. Vendar pa meni, da vam pri opremljanju ni treba pretirano paziti na ujemanje vzorcev: ''Ženske so včasih pazile, da so se njihovi čevlji ujemali s torbico in blazine s pregrinjalom za posteljo. Pozabite na usklajevanje, razen če želite opremiti celo sobo v istem vzorcu. Dnevna soba bo na primer videti bolj elegantna, če so v njej raznolike okrasne blazine iz različnih tkanin. Blazin tudi ne razvrščajte po parih, kot bi bile živali na Noetovi barki – nič ni videti tako zastarelo kot par ob paru. Raje poskusite z lihim številom blazin ali pa z le eno dolgo blazino na zofi.

madeline_stuart.jpg

Barve z visokim sijajem prepustite profesionalcem

Dolg obokan hodnik v newyorškem stanovanju na spodnji fotografiji osvetljuje svetloba iz oken v sosednjih sobah, ki odseva od sten in stropa z visokim sijajem. Vendar pa Todd Klein, ki je stanovanje opremil, opozarja, da je lahko odločitev za barvo s takšnim sijajem precej tvegana: ''Tako svetleče barve ne morete nanesti z valjčkom. Čisto mogoče je, da boste končali s stenami, ki bodo videti kot pomarančni olupek, takšne teksture pa si res ne želite.'' Barvanja s takšnimi premazi se torej raje ne lotevajte sami.

todd_klein.jpg

Da je izbira pravega končnega sloja barve ključna, meni tudi Barry Dixon. Za nižje strope priporoča uporabo odsevne glazure s sijajem. Takšen premaz  namreč ustvari iluzijo višine. Če pa je strop na videz previsok, uporabite matiran zaključni sloj v nekoliko temnejšem tonu.

Zavese do stropa in odprte police

''Če so v sobi zavese, naj segajo vse do stropa – tako bo videti višja,'' pravi Vicente Wolf. Prostor pa lahko še dodatno odprete z odprtimi policami, kar velja predvsem za kuhinjo. Kathryn M. Ireland meni, da so preproste odprte police precej bolj uporabne kot navadne kuhinjske omarice, poleg tega pa še vizualno povečajo prostor.

vicente_wolf.jpg

Če vas zanima, kakšni so videti interjerji, ki so jih ustvarili omenjeni oblikovalci, si jih oglejte v naši fotogaleriji.