Naš prispevek k čistejšemu in varnejšemu okolju lahko povečamo tudi z izdelavo domačega detergenta za pranje perila. Vse madeže na najljubših oblačilih pa enostavno odstranimo brez kemikalij, ki uničujejo naša oblačila in so škodljiva zdravju.

Tekoči detergent za pranje perila

Potrebujemo:

- Navadno milo za pranje perila 100 g

- Pralno sodo 50g in

- vodo 2,4L

Priprava:

Milo naribamo na gospodinjskem strgalu na kosmiče. Vodo segrejemo do vrenja in vanjo vmešamo milne kosmiče. Pomagamo si lahko s paličnim mešalnikom, da nastane gel. Potem vmešamo še sodo. Detergent malo ohladimo in ga vlijemo v plastično posodo (kar v kakšno staro posodo od detergenta, ki naj bo večja od količine detergenta, da se ga lahko dobro premeša). Detergent običajno postane malo bolj trd, vendar se ga lahko dozira.

Uporaba:

100 ml detergenta vlijemo v dozirni predalček. Če uporabljamo predpranje (za zelo umazano perilo), dodajmo še 100 ml v dozirni predalček za predpranje. Perilo se lepo opere, morda je samo malo manj belo, ker detergent ne vsebuje belilnih sredstev. Če pa želimo bolj mehko perilo pa v boben k oblekam pred pranjem dodamo še 100 ml kisa.

Naravni pripravki

V nadaljevanju pa vam predstavimo še nekaj naravnih trikov, kako odstraniti trdovratne madeže hitro in preprosto

Travnate madeže lahko enostavno odstranimo s staro zobno ščetko in malo bele zobne paste. Nekaj paste iztisnemo na madež, ščetko pa pomočimo v čisto vodo, s krožnimi gibi ščetke madež odstranimo. Po potrebi postopek ponovimo večkrat.

 

travamadezi.jpg

Sveže krvave madeže odstranimo s hladno vodo. Že zasušene madeže krvi lahko pa z mineralno vodo (Radenska), ali pa madež navlažimo s hladno vodo in ga potresemo z jedilno soljo. Sol bo vpila kri, oblačilo pa nato dobro speremo.

Madeži šminke odslej niso več problem, če imamo v bližini kos kruha. Odstranimo mu skorjo, sredico pa nežno vtiramo v madež, dokler ne odstranimo vse šminke. Drobtinice kruha pa z oblačila odstranimo s čisto in suho krpo.

Mastne madeže potresemo s koruznim škrobom, ki ga na madežu pustimo nekaj minut, da popije vso maščobo, nato pa ga odstranimo s krtačo za oblačila.

S kemičnimi svinčniki radi eksperimentirajo predvsem otroci, na madež kanite nekaj kapljic alkohola in črnilo odstranite s pritiskanjem bele krpe na predel madeža. Ali pa namočite delček gobice v mleku in potem jo pritiskajte na madež, dokler le ta ne izgine.

Pomagamo si lahko s pecilnim praškom, ki ga posujemo po madežu in potem skozi madež prelijemo vročo vodo. Če slučajno v bližini ni pecilnega praška se lahko uporabi tudi sol. Sol potresemo na svež madež, po nekaj sekundah jo odstranimo in oblačilo namakamo v hladni vodi. Za tem se oblačilo opere kot to počnemo običajno.

Čajni madeži se enostavno odstranijo s sladkano vodo. V topli vodi raztopimo sladkor in potem v sladkanem pripravku namakamo zapackano oblačilo, ko čajni madež izgine, oblačilo operemo kot po navadi.

Več zanimivih nasvetov poiščite na: www.ekologicen.si