Krogle

Vrt lahko polepšate z nekaj kroglami različnih dimenzij. Kupite modele z različnim premeromi. Nato vanje vlijte betonsko mešanico. Najprej naredite eno polovico, nato še drugo. Skupaj jih "zlepite" z malto. Če želite doseči "postaran" videz, jih prebarvajte z akrilno barvo za zunanje površine. Drugo bo naredil čas.

550_101648179.jpg

Obrobe

Cvetlično gredico lahko obrobite z betonsko ploščo. Beton je odporen na vse vremenske razmere, poleg tega pa bo po njegovi "zaslugi" v gredicah ostala zemlja, saj je zaradi ovire ne bo moglo odpihniti ven, noter pa bosta veliko težje segla trava in plevel. Zopet boste potrebovali model. Vanj vsujte z vlakni okrepljeno ekstra močno mešanico betona. Ko je nared, jo prebarvajte z barvami za beton.

Tlakovci

Da ne boste vedno imeli blatnih podplatov, med vrtne gredice postavite nekaj betonskih tlakovcev. Te lahko izdelate tudi sami.  Preberite si, kako lahko to storite v samo nekaj urah, za manj kot 20 evrov. Izmerite širino poti. Nato se odločite za dimenzijo in obliko lista (v konkretnem primeru ge za rabarbarinega) in ga položite na tla. Po njegovi dimenziji izkopljite 7 centimetrov globoko luknjo. To storite po vsej dolžini potke.

550_101648141.jpg

V vsako luknjo nasujte 2,5 centimetra debelo plast gramoza in 1,25 centimetra grobega peska. Pripravite beton. Vodo počasi dodajajte v hitro strdljivo mešanico. Mešajte ga ročno, z zidarsko žlico, dokler ni enakomerno navlažen. Vsako luknjo enakomerno napolnite z betonom. Z rokama oblikujte list. Rabarbarin list s hrbtno stranjo položite na beton. Dobro pritisnite ob beton, da se bodo v njem videli odtisi listnih žil. Če se vam zdi, da žile niso dovolj izrazite, jih z leseno iglo izdolbite ali poglobite sami. Tlakovec prekrijte z vlažno vrečevino in ga pustite teden dni. Redno ga vlažite, da bo postal močnejši.

Posoda za rože

Iz betona lahko izdelate tudi posode za rože. Za model uporabite kar koli. Ne pozabite spodaj zvrtati nekaj lukenj, da bo lahko skoznje odtekala odvečna voda. To storite, preden se mešanica popolnoma strdi.

fall_decor_concrete_planters.jpg

Uporabite lahko tudi dve posodi – eno manjšo in eno večjo. Manjšo dajte v večjo, v prostor med njima pa nasujte mešanico betona.

Vodnjak za ptiče

550_101648175.jpg

Poskrbite za pernate prijatelje. Zanje izdelajte majhen vodnjak in vanj natočite nekaj vode. Položite ga na vrt. Tako se bodo lahko ptiči v njem okopali, počofotali ali pa samo spili nekaj tekočine. Obrobo "kopališča" lahko okrasite z recikliranim steklom. V beton ga potisnite, ko je ta še malce vlažen.