Vsaj eden od štirih ljudi naj bi imel težave s spanjem, kronična nespečnost pa muči približno desetino. Dobre spalne navade nam pomagajo, da se spopademo s tem problemom.

baby_sleeping.jpg

Otroci in mladostniki

Za boljši spanec otrok in mladostnikov poskrbimo tako, da jih redno napotimo v posteljo ob določeni uri. Najmlajši naj zaspijo s priljubljeno igračko, če jih ta pomirja, odvzemite pa jim stekleničko. Pred spanjem naj otroci ne gledajo televizije, ker jih prej zbudi kot uspava, prav tako naj ne uporabljajo računalnika. Ker je dokazano, da nas telesna vadba poživlja, tudi telovadba pred odhodom v posteljo ni priporočljiva.

Pomembna je rutina

Boljše boste spali, če se držite rednega urnika. Naš organizem ima notranjo uro, ki uravnava spanje in čas zbujanja. Če greste v posteljo in vstanete vsak dan ob isti uri (velja tudi za konec tedna), spodbudite notranjo uro. Prav tako je za boljši spanec pomembna rutina, preden gremo spat: topla kopel, branje knjige ali poslušanje nežne glasbe, ki nam pomaga, da lažje zaspimo. Izogibajte se vsem aktivnostim, ki lahko sprožijo vznemirjenje, stres ali tesnobo.

sleep3.jpg

Spalnica kot zavetje

Spalnica naj bo mirna in udobna. S težkimi zavesami ali zastori preprečite, da bi vas motila svetloba od zunaj, večjemu hrupu (če denimo živite blizu prometne ceste) pa se izognite s čepki za ušesa. Poskrbite, da sta blazina in prešita odeja dovolj kakovostni in udobni, posteljni vložek pa mora dovolj dobro podpirati hrbetico. Če je le mogoče, uporabljajte spalnico le za spanje (in še kako bolj nagajivo aktivnost), saj tako krepite povezanost med posteljo in spancem.

Preventiva in opozorila

Začinjena hrana in težki obroki pred spanjem niso priporočljivi, prav tako ne pitje večje količine pijače, ker se boste med spanjem zbujali, da boste šli na stranišče. Redna telesna vadba spodbuja dober spanec, vendar ne telovadite zvečer. Kofein, nikotin in alkohol motijo spanje, zato se jim pred odhodom v posteljo (in tudi na splošno) izogibajte. Če imate kronične težave s spanjem, ki jih spremembe v spalnih navadah ne odpravijo, se posvetujte z zdravnikom. Morebiti imate povečano prostato ali spalno apneo (med spanjem za nekaj časa nehate dihati), kar vpliva na kakovost spanja.