Zelena spodbuja ustvarjalnost

Zelena je barva, ki pomirja, osvežuje ter simbolizira prebujanje in mladost. Vendar nedavna raziskava kaže, da lahko ta barva tudi poveča vašo ustvarjalnost. Vprašani, ki so nekaj časa gledali v zeleno podlago, so ob koncu preizkusa predstavili bolj zanimive in domiselne rešitve. Vendar pa to odkritje še ne pomeni, da morate celo hišo odeti v zeleno. Predvsem je najbolje, da izberete nianso, ki je podobna barvi bora, saj so vprašane v raziskavi testirali s podobnim odtenkom.

barve_zel.jpg

Rdeča ima lahko dobre in slabe učinke

Raziskava, objavljena leta 2007, je pokazala, da lahko rdeča vpliva na rezultate preverjanja znanja, saj ta barva spodbuja strah pred neuspehom, povezujemo pa jo tudi z nevarnostjo. Po drugi strani pa se rdeča barva povezuje z uspehom in dominacijo. Zanimivo dejstvo je, da so na Olimpijskih igrah v letu 2004 največkrat zmagali tekmovalci v rdečih dresih. Notranja oblikovalka Linda Holt je povedala, da rdeča dokazano stimulira srce, saj je to zelo dinamična barva. »Rdeča prinaša veliko energije, vendar pa ni primerna za sprostitev,« je še dodala.

barve_rde.jpg

Rožnata je nežnejša različica rdeče in na nas deluje spodbudno. Vendar pa sta, če iščete pomirjujočo barvo, modra in zelena veliko boljša izbira.

Rumena popravi razpoloženje

Le kdo se ne nasmehne ob šopku sončnic v vazi? V neki raziskavi so analizirali, kako se ljudje obnašajo na sprejemih, ki so potekali v sobah različnih barv: rumeni, modri in rdeči. Izkazalo se je, da so bili gostje v rumeni sobi veliko bolj živahni in zgovorni. Oblikovalka Linda Holt predlaga, da rumeno barvo uporabite za pisarno, saj bo pripomogla k večji osredotočenosti na delo.

Modra daje občutek udobja

V raziskavi, ki je vključevala sprejem v različno obarvanih sobah, so gostje najdlje časa preživeli v modri sobi. Linda Holt predlaga modro barvo za stene spalnice, saj ima modra pomirjujoč učinek, nekateri odtenki pa celo zmanjšujejo srčni utrip, zato je ta barva pogosta v wellness centrih. Prav tako kot zelena lahko tudi modra barva spodbuja ustvarjalnost.

barve_mod.jpg

Bela vzbuja slabo počutje

Bela barva je lahko simbol marsičesa. To je barva nedolžnosti, avtoritete, čistoče in sterilnosti, zračnosti in prostornosti. Je lahko bela tudi sprožilec slabega počutja? V raziskavi iz leta 1999 je bilo ugotovljeno, da so zaposleni, ki so delali v belih prostorih, pogosteje tarnali nad glavoboli in slabostmi, kot pa ljudje, ki so službo opravljali v modrih ali rdečih pisarnah. Linda Holt meni, da lahko bela povzroči učinek utrujenih oči ter sproži slabo počutje. »Oči potrebujejo odmor od bele barve,« dodaja, »Celo kremna bela je boljša od svetleče bele.«