Zelenjava

Nasvet št. 1: Če ste paradižnike in drugo zelenjavo posadili v zadnjih nekaj mesecih, jih pogosto obirajte, da jih spodbudite, da obrodijo.

Paradižnik in paprike poberite zgodaj zjutraj na dan, ko jih nameravate pojesti. Okro, jajčevce, kumarice in bučke oberite, ko so plodovi še majhni in nežni. Če imate več zelenjave, kot jo lahko porabite, jo delite s svojo družino, sosedi ali prijatelji.

september_garden_2006_017_109.jpg

Trata

Nasvet št. 2: Pripravite trato na hladnejše dni in noči, ki prihajajo.

Zdaj je pravi čas, da si omislite okrasne trave, kot so bilnica, ljuljka in modra trava (bluegrass). Če ste posejali semena za novo trato, uporabite gnojilo z majhno vsebnostjo dušika in večjo fosforja, če pa je trata že starejša, jo gnojite z gnojilom, ki vsebuje več dušika.

Čebulice

Nasvet št. 3: Čebulice cvetlic hranite v hladilniku, preden jih posadite, da bodo bolje uspevale.

So vaši tulipani in hijacinte lani skromno cveteli? Morda potrebujejo hladnejše okolje. Kupite čebulice zdaj in jih pred sajenjem za vsaj šest do osem tednov spravite v predal za zelenjavo v hladilniku. Posadite jesenski krokus in nagrajeni boste s številnimi rožnatimi cvetovi.

pruning_roses_by_robinsan.jpg

Vrtnice

Nasvet št. 4: Obrežite in pognojite vedno cvetoče vrtnice za veliko »razstavo« jesenskih cvetov.

Odstranite mrtve poganjke in skrajšajte zdrava stebla na približno tretjino. Vrtnice pognojite s specialnim gnojilom in dodajte čisto mulčenje, da ohranite vlago v zemlji in zmanjšate možnost za razvoj bolezni. Če ne dežuje, jih enkrat na teden dobro zalijte. Da se izognete črnim pikam, pepelnati plesni in rji, ne uporabljajte škropilnice.

Jesenske trajnice

Nasvet št. 5: Za čudovite barve vrta posadite vanj jesenske trajnice.

Posadite staromodne krizanteme, kot sta vrsti Sheffield Pink in Single Apricot Korean, vzdolž sprednjega dela cvetlične odeje. Njihovi cvetovi bodo služili kot barvit rob. Uporabite astre Purple Dome, September Ruby in Harrington's Pink skupaj z japonskimi anemonami, kot so Honorine Jobert, Queen Charlotte in September Charm za sredino in zadnji del meje. Z nohti odščipnite uvele dele, s čimer boste rastlini pomagali, da bo obrodila več jesenskih cvetov.

seed_catalogs_1_16_2012.jpg

Sejanje semen

Nasvet št. 6: Če želite rastline vzgojiti iz semen, zdaj začnite načrtovati jesenski vrt.

Preglejte kataloge semen in izberite semena cvetlic in zelenjave za jesensko sejanje. Posušite cvetove cinij, kozmosa in ognjiča ter spravite semena na hladno in suho mesto. Posejte jih spomladi.

Grmičevje

Nasvet št. 7: Zdaj je odličen čas, da na vrtu posadite grmičevje.

Hladnejše vreme omogoči rastlinam, da razvijejo korenine in se prilagodijo na okolje pred novo rastno sezono. Posajeno grmičevje dobro zalijte ter okoli dodajte mulčenje iz smrekovih storžev ali sesekljanih listov. Jeseni se bo listje lepo rumeno obarvalo.

sajenje_grmovnic.jpg

Vnos rastlin

Nasvet št. 8: Če ste svojim rastlinam privoščili »počitnice« zunaj, jih še pred prvo jutranjo zmrzaljo prinesite spet v notranjost.

Rastline zalivajte manj in dovolite, da se lončki in korita nekoliko izsušijo. Skrbno jih preglejte in odstranite morebitne škodljivce, preden jih postavite v notranjost. Če iščete hišne rastline za območja z manj svetlobe, imate veliko izbiro. Aglaonema, dracena, sansevieria, monstera in suličasta trta ne potrebujejo veliko svetlobe, ponašajo pa se s privlačnimi listi.