Začnite pri rosnih letih

Poskrbite, da bodo vaši otroci ekološko zavedni, še preden se začnejo zavedati sveta okoli sebe. Razmislite o uporabi plenic iz blaga ter kupite odejice in oblačila iz organskih materialov, ki bodo poskrbela, da bo vaš otrok od samega začetka odraščal v prijaznem okolju brez kemikalij.

Eko čas za igro

Za dojenčke in malčke raje kot plastične igrače iz množične proizvodnje izberite lesene igrače ali pa kupite rabljene igrače namesto novih. Starejše otroke povabite na izlet v naravo kot oddih od moderne elektronike, ki jo premore vaše gospodinjstvo. Igrajte se v krajevnem parku, poiščite bližnji potoček ter se zabavajte s škropljenjem, ali pa si vzemite ves vikend za kampiranje. Če boste otroke naučili, da cenijo naravo in uživajo v njej, bodo kot odrasli še bolj odločeni, da jo ohranijo.

eko_otroci_igrace.jpg

Naj bo vaša hiša okolju prijazna

Za potrebe gospodinjstva izberite nestrupena čistila ali pa izkoristite čistilno moč sode bikarbone in kisa za vlaganje. Dobro preverite energijsko varčnost vašega gospodinjstva ter izberite brisače iz organskih materialov.

Zabavno recikliranje

Ločevanje odpadkov je vsekakor dostopna aktivnost v hiši za vaše najmlajše. Naj otroci okrasijo koš za ločevanje odpadkov, saj ga bodo tako imeli za svojega. Nagradite jih, kadar se spomnijo ter dajo konzerve ali steklenice v ustrezen zaboj. Razložite jim, da vam s temi preprostimi koraki pomagajo in prispevajo k čistejšemu okolju.

 

eko_otroci_recikl.jpg

Otroški vrt

Ob pomoči pri gojenju hrane z vrta se bodo otroci naučili ceniti tisto, kar je na mizi, ter spoznali, da je pomembno ohraniti planet zdrav, da bodo lahko naši vrtovi rasli. Spodbujajte jih k sajenju lastnih semen ter skrbi za mlade rastlinice. Pomagajte jim narediti kompostni kup, tako da bo manj odpadkov romalo v koš za smeti.