Vendar so lahko rastline v posodah ne le izhod v sili, temveč prav poseben in pomemben člen pri načrtovanju in oblikovanju našega vrta.

Rastline v posodah

Veliko dobrih razlogov je za gojenje rastlin v posodah. Ne samo zato, ker je takšno gojenje mobilno in lahko v kratkem času popolnoma spremenimo videz vrta, temveč tudi zato, ker v primeru slabega vremena rastline enostavno skupaj s posodami prestavimo na varno. Tako bomo lahko uživali v pridelku paradižnikov in paprik še dolgo po tem, ko bodo rastline na prostem zaradi mraza nehale rasti. Seveda je razlog za odločitev za gojenje v posodah tudi prostor, kar nas nikakor ne sme odvrniti od tega, da uresničimo svoje vrtnarske želje. Naj bo še tako majhen, vedno se bo našel prostor za lonček ali dva, kjer bomo gojili bodisi cvetlice ali dišavnice za popestritev vsakdanje kuhe. S posodami bomo tudi poudarili posamezne vrtne elemente, gredicam dodali manjkajočo višino in barvo ali omejili rast invazivnih rastlin, kot sta meta in bambus. Na terasi in balkonu se zaradi bližine stavb oblikujejo tudi zanimivi mikroklimatski žepi, kjer lahko gojimo nekatere občutljivejše rastline. Tople stene in sonce rastlinam godijo in celo majhna terasa nima enakih rastnih pogojev, kar velja upoštevati pri razmeščanju rastlin.

vrt_v_posodah1.jpg

Priprava rastišča

Tudi rastišče za rastline je treba ustrezno pripraviti, da bodo imele kar najboljše razmere za uspevanje. Najprej na dno posode natrosimo plast proda, ki je lahko pomešan s črepinjami starega glinenega lonca ali zdrobljene opeke, šele nato pride na vrsto ustrezna prst. Višina prsti naj bo najmanj dva prsta nižja od roba posode, da bomo lahko dodali lubje, okrasni prod ipd.

Oskrba rastlin

Rastline v posodah so mnogo bolj odvisne od naše oskrbe kot tiste v prosti rasti. Predvsem jih moramo redno in pravilno zalivati ter dodajati potrebna hranila, ki se v majhnem rastnem prostoru hitro porabijo. Zanimivo pa je, da več rastlin trpi zaradi preveč kot premalo vode, v namočenem rastišču pa so pogoste motnje zaradi škodljivih organizmov, ki slabijo moč delovanja korenin, nemalokrat rastline zato tudi propadejo.

vrt_v_posodah2.jpg

Lastnosti posod

Posode prezimno trdnih sadnih rastlin skrbno izberemo upoštevajoč tako videz kot trdnost materialov, iz katerih so narejeni. Glineni lonci niso najprimernejši, saj se zaradi poroznosti materiala napojijo z vodo in v hudem mrazu počijo. Odpornejše so posode iz terakote in drugih bolj kakovostnih materialov, izbiramo pa lahko med različnimi oblikami in barvami. Svetlejše posode so primerne za toplejše podnebje, temnejše, ki vpijajo toploto, pa za hladnejše. Velikost posode za gojenje drevnin naj bo vsaj 60 krat 60 cm, kar bo dovolj za ustvarjanje zadovoljivih rastnih pogojev. Pred zimskim mrazom poskrbimo za zaščito, saj so rastline v posodah, predvsem njihove korenine, občutljivejše za nizke temperature. Kot zaščito lahko uporabimo juto ali druge primerne materiale, občutljive vrste pa prestavimo v zaprt svetel prostor.

Možnosti pri oblikovanju vrta je ogromno, lep vrt pa lahko nastane tudi s pomočjo sajenja rastlin v posodah ne glede na njegovo velikost. Pomembno je le, da čutimo vrtnarsko strast in ljubezen do rastlin, kar je osnovni pogoj za nastanek našega sanjskega vrta.