Zgoraj

Če imate sosede, ki živijo nad vami, pogled na svojo teraso ali balkon zakrijte s tendo ali kako drugo ne preveč prosojno tkanino. Poleg zasebnosti boste tako dobili tudi poleti zelo zaželeno senco.

Ob strani

Ob straneh se pred neželenimi pogledi sosedov zakrijte z ograjo. Ta je lahko iz raznovrstnih materialov. Ne pozabite preveriti, do katere višine lahko sega. Da pa vam pozornost ne bo venomer uhajala k ograji, ustvarite drugo središčno točko. To lahko storite z rastlino, majhno fontano, kipom, vazo itd. Ali pa ograjo ozelenite s plezalkami ali vinsko trto. Lahko si omislite tudi zeleno ogrado iz zimzelenega grmičevja, kot je denimo cipresa. Ali pa se "zagradite" z večjimi rastlinami v cvetličnih koritih.

backyards_ideas_31.jpg

Če je vaš vrt manjših dimenzij, nanj posadite rastline različnih velikosti. Tako bo deloval veliko bolj razgibano.

Prioritete

Manjše vrtove je lažje in ceneje ograditi kot večje. Če ste ponosni lastnik slednjega, nimate pa dovolj denarja za ograditev celotnega vrta, najprej ogradite tisti del, na katerem si najbolj želite zasebnosti, na primer ob vrtni garnituri. Ograjo lahko dokončate v naslednjih mesecih ali letih.

backyards_ideas_41.jpg

Protihrupna zaščita

Vas motijo hrupni sosedi, promet ali lajajoči psi? Tudi v tem primeru vam svetujemo, da si zgradite manjšo fontano, vodno steno ali kako podobno zvočno pregrado. Ne pozabite na zelenje. Lahko si omislite tudi zvončke, ki se bodo oglašali ob vetru.

Ustvarite manjše kotičke

Če imate večji vrt, ga razdelite na več kotičkov. Tako boste imeli občutek večje zasebnosti, pa tudi vaši gostje bodo z velikim zanimanjem odkrivali vedno nove prostore.

Za mimoidoče

backyard_landscaping_ideas1.jpg

Naj v lepoti vašega vrta uživajo tudi mimoidoči. S plezalkami ali japonskim javorom ozaljšana ograja, ki si jo je postavil nov sosed, ki se ima za nekaj več in se ne želi družiti z drugimi sokrajani, ne bo več pusta in neprivlačna.