Med 16 ekipami iz 16 evropskih držav je zmagala ekipa Slovenije, druga je bila Avstrija in tretja norveška ekipa. Še posebno moramo poudariti tudi to, da je bila slovenska ekipa najboljša v strokovnem delu tekmovanja, v tehničnih disciplinah so fantje osvojili drugo mesto, med posamezniki pa je več kot odlično drugo mesto osvojil Tadej Rupnik.

dom278_evropsko2.jpg

64 tekmovalcev, 16 ekip

Tekmovanja v Postojni se je udeležilo 64 najboljših mladih gozdarjev iz Evrope, in sicer iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Francije, Italije, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Romunije, Slovenije, Srbije in Švedske. Tehnični del tekmovanja je potekal na izjemno atraktivni in dostopni lokaciji v središču mesta pred PTC Primorko, strokovni del tekmovanja pa v okolici Postojne. Dogajanje sta s premiernim nastopom popestrila tudi profesionalna gozdarska tekmovalca Stihl Timbersports, Nemec Robert Ebner in Spike Milton iz Velike Britanije, ki sta s svojimi posebnimi žagami in atraktivnim nastopom dodatno ogrela ozračje na prizorišču. Več kot odlično pa je dogajanje na odru povezoval zmagovalec v svetovnem pokalu v smučarskem krosu Filip Flisar (podjetje Unicommerce je tudi njegov pokrovitelj). Poleg tega je v Postojni potekala olimpijada poklicev v lesarstvu, to je državno tekmovanje za dijake in študente, na katerem je bila izbrana ekipa, ki bo Slovenijo zastopala na tekmovanju Euroskills 2012 v Bruslju.

dom278_evropsko3.jpg

Discipline

Mladi gozdarji so se med seboj pomerili v šestih disciplinah. V strokovnem delu je tekmovanje potekalo na tri kilometre dolgem orientacijskem teku s 16 točkami, na katerih so morali pokazati svoje znanje o poznavanju gozda. Na vsaki točki so morali izmeriti in izračunati posamezne gozdarske parametre ali prepoznati drevesne in živalske vrste, vrste lesa, gozdne škodljivce ter bolezni drevja. Tehnični del tekmovanja pa je obsegal pet disciplin, in sicer menjavo verige in obračanje meča, kombiniran rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje.

Pri menjavi verige se meri čas za storjeno nalogo in morebitne napake pri izvedbi naloge, kot so na primer urezi v roke in napačno obrnjena letev.
Pri disciplini kombiniran rez gre za kombinirano žaganje dveh različno visokih in v nasprotno stran obrnjenih hlodov, tekmovalec pa mora z vsakega odrezati kolut. Najprej začne s prežagovanjem s spodnje strani navzgor, ko pa zažaga v območje 10 centimetrov pasu na obeh straneh hloda, nadaljuje žaganje z zgornje strani. Širina koluta ne sme biti tanjša od 30 milimetrov in širša od 80 milimetrov. Merijo se čas, pravokotnost in horizontalnost odrezanega hloda ter neujemanje obeh rezov (zob).

dom278_evropsko7.jpg

Pri disciplini precizni rez sta dva hloda položena na deske, izravnane s tlemi. Deske so prekrite s 30 milimetrov debelo plastjo vlažne žagovine, da tekmovalec ne vidi meje med hlodom in desko. Odrezati mora koluta na koncu hlodov tako, da se veriga ne dotakne deske. Debelina koluta mora biti med 30 in 80 milimetrov. Kolut mora biti pravokotno odžagan glede na vzdolžno os debla. Merijo se čas, vertikalnost in horizontalnost reza ter ostanek od prežaganega koluta. V primeru, da se tekmovalec z verigo dotakne deske, ne dobi točk.

Zasek in podžagovanje

Zasek in podžagovanje je simulacija podiranja drevesa. V navpično vpeto deblo (to je lahko tudi višje, v Postojni pa so imeli le dober meter visoke hlode, kar je omogočilo gledalcem boljše spremljanje tekmovanja) je treba narediti predpisan zasek v določeno smer (tekmovalec si glede na težišče sam izbere s palico smeri podiranja) in podžagovanje z vbodnim rezom. Sledita oblikovanje ščetine, nato podžagovanje navzven, kot bi podiral drevo, ki visi naprej. Merijo se: čas, odstopanje od smeri podiranja, globina in kot zaseka, višina in širina ščetine.  Zadnja disciplina je kleščenje, gre pa za zelo atraktivno in dinamično disciplino, kjer pride do izraza vse od gimnastike, spretnosti gibanja do dela z motorno žago. Deblo je dolgo 6 metrov in ima na tanjšem koncu premer 10 centimetrov, v deblu pa je nameščenih 30 umetnih vej, ki jih je treba oklestiti. Meri se čas.

dom278_evropsko1.jpg

Zmagovalci. Dijaki SGLŠ (od leve proti desni): Tadej Rupnik, Miha Tominec, Domen Arnič in Toni Šircelj, zadaj pa stojijo (od leve proti desni): Tomaž Ščuka, vodja tekmovanja, Cvetka Kernel, ravnateljica SGLŠ, dr. Jurij Šink, v. d. generalnega direktorja Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih, Boris Samec, trener ekipe SGLŠ, in Gregor Češarek,vodja ekipe SGLŠ. Foto: Tomaž Penko

Tekmovanje je sodila mednarodna sodniška ekipa, vseh udeležencev, tekmovalcev in njihovih spremljevalcev pa je bilo 96. Ob izjemno zanimivem tekmovanju so na prizorišču potekali tudi sejem gozdarske tehnike, nastopi ekipe Timbersports, posebne pozornosti pa so bili deležni tudi kiparji v lesu. Skratka – slovenska ekipa je zmagala, gozdarski poklic, predvsem delo sekača, pa je kot tak dobil dodatno priznanje. Kajti gre za vrhunsko in zahtevno delo, ki zahteva veliko znanja, treninga ter uporabo sodobnih delovnih pripomočkov in zaščitne opreme. In to je eno izmed pomembnih sporočil tega tekmovanja.