V naslednjih nekaj desetletjih lahko pričakujemo, da bo napredek na področju alternativnih energetskih virov vedno večji, inovativne rešitve pa širše dostopne. Nekatere študije kažejo, da so se investicije v obnovljive vire v lanskem letu povečale za 32 odstotkov, trend pa še vedno narašča. Zato je vedno več izumov in neverjetnih tehnologij, ki med drugim izboljšujejo pridobivanje solarne energije in njeno shranjevanje.

inovacije.JPG

Inovacije, ki spreminjajo svet

Ena od zanimivejših novosti so nanomolekule, ki shranjujejo energijo. Ta vrsta solarne plošče lahko shrani energijo za nedoločen čas, poleg tega pa je veliko cenejša za proizvodnjo. Neverjetno odkritje je delo raziskovalcev z inštituta za tehnologijo MIT v ameriški zvezni državi Massachusetts, ki so dognali tudi, kako je možno solarne celice natisniti na papir. Papir je izredno vzdržljiv in se zlahka zloži, ne da bi pri tem izgubil svojo zmogljivost.

Med osupljivejše novosti spada tudi uporaba alg za proizvodnjo energije. Ta na videz neuporabna zelena snov je namreč v okoli 50 odstotkih sestavljena iz nafte, za seboj pa ne pušča nobenih toplogrednih plinov. Ker alge rastejo s pomočjo fotosinteze, so okolju prijazne. Še en zanimiv koncept pa lahko spremeni naš pogled na smeti oziroma odpadke – gre za biogorivo. Biogorivo je pravzaprav gorivo, pridobljeno iz predelanih smeti, ki bi sicer pristale na odlagališčih odpadkov. Z njim bi ubili dve muhi na en mah, saj znižuje cene bencina in predstavlja rešitev, kako se znebiti vedno večjih količin odpadkov.

landfill1_biogorivo.jpg

Kitajska za vzor drugim državam

Med državami, ki se zares trudijo pospešiti uporabo obnovljivih energetskih virov, najbolj izstopa Kitajska. Glede na to, da ima največ prebivalstva na svetu, potreba po proizvodnji alternativne energije vedno bolj narašča. V zadnjem času je vedno več strokovnjakov, ki se trudijo odkriti nove načine za pridobivanje električne energije. Čista energija že predstavlja približno 27,5 odstotkov celotne porabe energije v državi, številko pa nameravajo še povečati.