Seveda živali ne morete vzeti vedno s seboj, ko se odpravljate ven. Čeprav se vam morda ne zdi problem, da psa ali mačko pustite sama, ko se odpravite na nakupovalni izlet, celodnevno potovanje ali eno noč prenočite pri prijateljih, pa ločitev od živali ni tako enostavna, če ste zdoma dva ali več dni. Štirinožni prijatelji tako kot ljudje potrebujejo občutek varnosti, kar najlažje dobijo z rutino. Zaradi tega jih že od malih tačk urite in navadite, da boste morali občasno oditi, vendar se boste tudi vrnili. Pustiti hišnega ljubljenca samega doma namreč ne sme biti stresno niti za vas niti za žival.

macka_bo_sama_doma.jpg

Preden se odpravite ven

Psa ali mačko čim prej navadite, da greste vsake toliko od doma, saj boste le v tem primeru lahko žival brez skrbi pustili samo. Naredite si načrt in mu sledite vsakič, ko se odpravite ven. Ob odhodu vedno uporabite isto frazo, ki se je bo kosmatinec navadil, na primer adijo, se vidimo kasneje ali bom kmalu nazaj. Pri tem naj se v vašem glasu čuti samozavest in dobra volja oziroma veselje, kot da ni nič takega, če odidete, saj to počnete ves čas. Psa oziroma mačko potrepljajte po glavi in se veselo odpravite skozi vhodna vrata. Ko se boste spet vrnili, žival z isto frazo pozdravite in ji podarite priboljšek, denimo z besedami priden si, ker si pazil na naš dom.

Priporočamo vam, da hišni živali pred vašim odhodom podarite kost za žvečenje ali priljubljeno igračo. Če bo pes postal živčen, ker vas ni doma, bo najverjetneje začel nekaj žvečiti. Žvečenje kosti ali igrače pa je verjetno tudi za vas veliko bolje, kot če bi ob prihodu domov našli prežvečene čevlje ali pohištvo. Poleg tega poskrbite tudi, da boste kosmatincu pustili na voljo dovolj vode in hrane, prosite pa tudi soseda ali sorodnika, ki ga je žival sicer navajena, da pride enkrat na dan preveriti, ali je z njo vse v redu. Zagotovite tudi ustrezno mesto za uriniranje in izločanje blata – pri mačkah je to enostavno, saj v mačje stranišče le nasujete novega peska, medtem ko bo psa verjetno moral nekdo odpeljati na sprehod, če živite v stanovanju.

pes_je_sam_doma_2.JPG

Česa raje ne počnite?

Nikar ne spodbujajte strahu, tako da živali pripovedujete, kako bi jo radi vzeli s seboj, a tega pač na žalost ne morete storiti. Tako boste namreč vi in štirinožni prijatelj dobili občutek tesnobe, saj bo žival razbrala ton vašega glasu, ki pa ne bo spodbuden. Bodite raje samozavestni in pozitivni. Vaš odnos določa razpoloženje. Živali se ne opravičujte, ampak ji povejte, kako srečna je, ker bo nekaj časa doma, saj bo v vašem glasu razbrala zagotovilo, da se boste na koncu vrnili. Pustite lahko tudi prižgan radio.