Čistilni pripomočki

Gobice lahko očistite v pomivalnem stroju ali v mikrovalovni pečici – nastavite jo na visoko temperaturo in jih za nekaj minut postavite vanjo. Čistilne gobice in krtače iz najlona ali iz nerjavečega jekla lahko očistite v pomivalnem stroju. Krpe za brisanje posode po uporabi obesite, da se posušijo. Po nekajdnevni uporabi ali ko se navzamejo neprijetnega vonja, jih operite. Če ste krpo uporabili za brisanje madeža surovega mesa, jo obvezno operite.

Stranišče

Ne čistite samo straniščne školjke in zgodnjega dela sedala. Prava umazanija se namreč skriva pod pokrovom, na dnu straniščne školjke in na tleh okoli nje. To še posebno velja, če imate doma majhne otroke ali moškega. Ko čistite stranišče, vedno očistite še omenjena mesta. Tla okoli stranišča redno pobrišite, obvezno vsaj enkrat na teden.

bathroom.jpg

Kopalniške stene

Stene v kopalnici očistite s krpo, namočeno v vročo mešanico vode in kisa. Posebno pozornost posvetite območju okoli stranišča.

Kuhinjski odtok

V kuhinjski odtok se ujame veliko ostankov hrane, kar povzroča širjenje smradu. Če ga ne očistimo, se lahko celo zamaši. Enkrat na teden zato v odtok vsujte skodelico sode bikarbone, zatem pa skodelico kisa. Počakajte minuto, nato pa vanj zlijte še lonec vrele vode.

Mikrovalovna pečica

Pogosto pozabimo na čiščenje notranjosti mikrovalovne pečice. Očistite jo z gobico ali najlonsko krpo, namočeno v vročo milnico. Nikoli je ne čistite s trdim kovinskim predmetom! Sperite in obrišite do suhega. Če opazite skorjast ostanek hrane, dajte v pečico skledo, napolnjeno z vodo, ali mokro krpo in jo prižgite za nekaj minut. Para bo omehčala zasušeno hrano, da jo boste lažje odstranili.

Ljubljenčkova posoda za hrano in vodo

Če posodi za hrano in vodo vašega ljubljenčka ne čistite redno, tvegate, da se bo zastrupil s pokvarjeno hrano. Neočiščena posoda lahko privabi tudi mravlje, ščurke ali miši. Pasji posodici za hrano in vodo zato redno perite. Takoj očistite tudi vsa morebitna razlitja oziroma madeže okoli posode. Zaščitite tla - posodici postavite na pralno podlogo.

psi_posoda.jpg

Mačje stranišče

Mačje stranišče in njegovo okolico redno čistite, da mačke s svojimi šapicami ne bodo raznosile peska in umazanije po stanovaju. Tla najprej posesajte, nato pa jih še obrišite s krpo, pomočeno v mešanico kisa in vroče vode. Ob stranišče lahko položite tudi pralno podlogo za avto. Čistite jo z mešanico vroče vode in detergenta za posodo.

Vratna kljuka

Tudi vratna kljuka je zelo umazan predmet v vašem domu. Kako zelo, je seveda odvisno od tega, kako pridni ste pri pranju rok. Če imate majhne otroke, kljuke očistite vsaj enkrat na teden oziroma po potrebi. Obrišite jih s krpo, pomočeno v vročo milnico ali s čistilnimi robčki. Sicer pa jih očistite, ko čistite vrata. Pogosteje očistite vhodno kljuko in kljuko na kopalniških vratih.

my_front_door.jpg

Previjalna miza

Vse, česar se dotaknete med previjanjrm otroka in po njem, morate očistiti. Pri tem nikar ne uporabite protibakterijskih čistil, ampak čistilne robčke – posezite kar po takšnih, s katerimi ste očistili otrokove izločke.

Tla

Po tleh hodimo vsak dan. Jasno, da so umazana. Zaščite tla in sebe oziroma svoje ljubljene: vedno se sezujte pri vratih in si obujte copate. Vsaj enkrat na teden pometite ali posesajte tla. Madeže takoj očistite. Ne pretiravajte s kemikalijami. Večina talnih oblog je občutljivih, zato je najbolje, da jih čistite z mešanico vroče vode in kisa. Vedno ožemite krpo, tako da od nje ne teče, ampak je zgolj vlažna.