V sadovnjaku

Gnojenje sadnih rastlin je pomembno opravilo, ki bistveno pripomore k temu, da ostanejo naše rastline krepke in zdrave. Seveda moramo gnojiti pravilno, pravočasno in s pravimi odmerki. Preveliki odmerki predvsem z dušikom bogatega gnojila imajo prav nasproten učinek od pričakovanega, in sicer so rastline manj odporne, pridelek pa je slabše kakovosti. Podobno velja tudi, če rastline trpijo pomanjkanje. Sadne rastline lahko gnojimo z mineralnimi in organskimi gnojili, razlika med njimi pa je v koncentraciji posameznih hranilnih elementov in pestrosti koristnih snovi, ki jih rastline potrebujejo za svojo rast. Sadjarske mineralne mešanice vsebujejo nižji delež dušika, več pa je fosforja in kalija. A to ne pomeni, da je dušik za rastline manj potreben, ravno nasprotno – dušik je med vsemi gnojili najpomembnejši, le rastline se pri njegovem sprejemanju ne znajo brzdati, zato jim ga dodajamo večkrat in le toliko, kolikor ga resnično potrebujejo za dobro rast in pridelek.

Zelenjavni vrt

Takoj ko se bo dovolj ogrelo, bomo začeli sejati in saditi korenje, peteršilj, grah, zelje, cvetačo, nakaljen krompir in druge vrtnine. Ko se ohladi, vrtnine zaščitimo z vrtno kopreno. Doma pridelan kompost potresemo po površini gredic in pustimo, da ga talni organizmi sami razporedijo po rastišču, mineralna gnojila pa samo izjemoma dodajamo vrtninam, kot so krompir, korenovke in plodovke, ki bodo zasedle svoje mesto na gredicah šele v maju. Dotlej moramo imeti doma vzgojene sejančke v zavarovanem prostoru in skrbeti zanje z rednim zalivanjem in gnojenjem. Načrtujmo razporeditev vrtnin in se držimo že preverjenih kombinacij, lahko pa poskusimo tudi kakšno novo, ki smo jo zasledili v vrtnarskih revijah ali drugje. Med vrtninami naj se znajdejo tudi cvetlice, kot so smrdljivke, kapucinke, ognjič in druge, ki privabljajo koristne in odvračajo škodljive organizme. Kjer imamo velike probleme s polži, so kapucinke prava izbira, na mestih, kjer se najraje zadržujejo, pa nastavimo vabe. To je lahko že v tla vkopan jogurtov lonček, v katerega damo nekaj ovsenih kosmičev in piva za privabljanje in lovljenje sluzastih nadležnežev.

dom300_vrtmabic_1.jpg

Okrasni vrt

V okrasnem vrtu bomo imeli veliko dela z rezanjem, oblikovanjem, presajanjem, deljenjem in sajenjem okrasnih rastlin. Rastline, ki so lani slabo uspevale, presadimo na novo lokacijo, nekoliko težje pa bo z večjimi drevninami. Njihovo sajenje moramo zato skrbno načrtovati, da si ne bomo čez nekaj let belili glave, kaj nam je storiti. Tudi v okrasnem vrtu je pomembno dodajanje organskih gnojil, da bodo tla prijaznejša do rastlin. Nekatere trajnice lahko vzgojimo tudi iz semena, podobno kot vrtnine, in jih pozneje, ko ne bo več nevarnosti zmrzali, presadimo na stalno mesto. Sivke, mačje mete, verbene in še mnogih drugih ni težko vzgojiti iz semena, poleg tega pa je ta način razmnoževanja mnogo cenejši od nakupa že vzgojenih sadik.

Pomladno dogajanje je torej pred nami. Čeprav je bila zima dolga in se nikakor ni dala odgnati, pa je zdaj le popustila pred vse bolj toplimi sončnimi žarki.