V roke smo dobili paket s kosilnico in navodila ter ostali prepuščeni samim sebi. Gardenina robotska kosilnica R40Li je eden izmed manjših modelov robotskih kosilnic na našem trgu, namenjena pa je površinam do 400 kvadratnih metrov. Nižja cena in manjša zmogljivost košnje ne pomenita slabših delovnih sposobnosti, saj smo v dveh tednih preizkušanja lahko videli, kako se je uspešno spopadala z neravnim terenom. S priloženo žico namreč nismo omejili najbolj ravne površine, ampak precej razgibano trato, kjer so košnjo ovirali luknje, nekaj grmovja in tlakovana pot.

obicajne.jpg

Bodo robotske kosilnice že kmalu nekaj običajnega?

Vse preprosto, vse v slovenščini

V škatli ob kosilnici in polnilni postaji dobimo vse, kar potrebujemo za namestitev. Presenetili so nas radodarno število klinov za pritrjevanje mejnega kabla, dodatna rezila ter seveda tudi vsi potrebni konektorji in sponke. Slovenska navodila so v dveh različicah – v poenostavljenem prospektu, ki nam je zadoščal za namestitev naprave, ter obsežnejši knjižici, v kateri je delovanje kosilnice pojasnjeno malce bolj podrobno. Priložena je še zgoščenki s predstavitvenim filmom in posnetki namestitve, všeč pa nam je bil tudi slovenski vmesnik programske opreme kosilnice. Z nastavljanjem nismo imeli nobenih težav, saj je celoten postopek razviden že iz ilustracij v navodilih, zapisana pa so tudi dodatna pojasnila. Pri namestitvi robotske kosilnice sta polaganje kabla in postavitev polnilne postaje preprosta. Žica se na polnilno postajo pritrdi s praktičnimi konektorji, s klini pa jo lahko tako trdno pritrdimo na tla, da ne more motiti in je med travo skoraj ni videti. Bolj zahtevnim priporočamo, naj z lopato pred tem zarežejo kanal in žico skrijejo nekaj centimetrov v zemljo. S tem se boste ognili uporabi klinov, ki se jih lahko ob razgibanem terenu in površini porabi kar precej, pa tudi kabel bo povsem neviden.

vmestnikvslo.jpg

Vmesnik v slovenščini je razumljiv in preprost za razumevanje.

Urejanje površine

Gardeno R40Li smo kar nekoliko nesramno postavili na zelo zahteven teren z veliko neravninami, luknjami in nekaj rastlinami, pa tudi delovno območje z ozkimi prehodi je bilo precej razgibano. Po sredini površine smo napeljali kabel, ki kosilnici omogoča orientacijo za samodejno vračanje na polnilno postajo. Postopek nameščanja kosilnice nam je vzel manj kot uro, s tem, da smo žico pritrjevali s klini. A z delovanjem ni bilo nikakršnih težav – napeljali smo kabel, jo priključili in kosilnica je delovala. Travo je kosila glede na nastavljene parametre in se sama vračala na polnilno postajo.  Po prvem uspehu je prišlo na vrsto dalj časa trajajoče prilagajanje terena, saj so se med delom pokazale kritične točke na zamejenem območju. Dvakrat se je nerešljivo ujela na krtini, a smo z grabljami zravnali nekaj neravnin in je kosilnica kmalu delovala brez težav. Večje ovire lahko zaščitimo z iznajdljivim potekom mejnega kabla, bolj praktična pa je zaščita z robniki. Robotska kosilnica se ob oviri namreč ustavi in obrne v naključno smer, tako da lahko že s preprostim lesenim robom gredico zaščitimo pred kosilnico s preveč delovne vneme.

mejni_kabel.jpg

Mejni kabel pritrdimo s priloženimi klini, še bolj elegantno pa je, če ga skrijemo kakšen centimeter v zemljo.

Trata brez krtin

Na začetku preizkusa smo travo namenoma pustili nepokošeno. Tako smo lahko natančno spremljali pot robotske kosilnice, ki je na začetku zbujala kar nekaj skrbi. Naključno gibanje namreč za seboj pušča kaotične vzorce na travi in spraševali smo se, ali bo kosilnica zares pokosila čisto vse. Ko smo se po dveh urah vrnili, smo ugotovili, da je kosilnica obdelala večino površine. Šele takrat se začne košnja, ki je specifična za robotske kosilnice. Vsakodnevno striženje oziroma krajšanje trave na želeno višino prinaša rezultate, ki jih zelo težko dosežemo brez pomoči profesionalnega vrtnarja. Milimeter odrezanega materiala vsak dan ustvarja naravno gnojilo za travo, večurno brnenje po površini pa tudi odganja krte in voluharje. Na besedo tega skoraj ne bi verjeli, dokler nismo videli površine, ki je že več let košena z robotsko kosilnico. Gosta temno zelena trava brez ene same krtine je dajala vtis, kot bi jo tedensko vzdrževal vrtnar. Hrup, ki ga povzroča električni motor in očitno preganja krte, pa je tudi popolnoma nemoteč. Brnenje motorja je skoraj neslišno, preglasi ga celo zvok trave, ki jo odrežejo rezila. Zvok robotske kosilnice vas ne bo motil ne med piknikom in ne ponoči. Čas košnje lahko s časovnikom nastavite za določene dneve v tednu in celo ure, čeprav je tudi avtomatska nastavitev ustrezna, saj kosilnica ni moteča. Vse nastavitve potekajo preko vmesnika v slovenskem jeziku, ki je skrit pod pokrovom, kjer je tudi resda nekoliko trd gumb za določanje višine (med dvema in petimi centimetri).  Gardenina robotska kosilnica se lahko kljub nižji ceni in manjši zmogljivosti postavi ob bok večjim modelom. Deluje na ravni nekajkrat dražjih naprav in če se zanimate za robotske kosilnice, vas bo po vsej verjetnosti navdušila. Dostopna cena in hitra namestitev te kosilnice pa spodbujata tudi razmišljanje o poti, ki jo bo košnja ubrala z leti – so robotske kosilnice prihodnost domačega urejanja trave? 

priklop.jpg

Priklop Gardenine robotske kosilnice je potekal brez zapletov.

Več na: http://www.husqvarna.com/si/